Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

El Centre d’Estudis Avançats de Blanes engega un projecte de per conscienciar dels plàstics als rius de muntanya

ACN Blanes.-El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha engegat Plasticopyr, un projecte per conscienciar de la problemàtica dels plàstics en rius de muntanya. Es tracta d’una iniciativa que pretén […]

Avatar
Agències 27/05/2021

ACN Blanes.-El Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC) ha engegat Plasticopyr, un projecte per conscienciar de la problemàtica dels plàstics en rius de muntanya. Es tracta d’una iniciativa que pretén buscar la col·laboració de la ciutadania perquè treballi conjuntament amb la ciència. L’objectiu és que aquelles persones que vagin a la muntanya a passar el dia, s’hagin descarregat un manual i una aplicació de mòbil i, quan passin per un riu, puguin analitzar i localitzar els plàstics. Aleshores, la persona entra el tipus de residu que ha trobat i ho entra a l’aplicació i fa una alerta. D’aquesta manera no només es consciencia, sinó que es localitza els plàstics i les zones on més n’hi ha.

La iniciativa és conjunta amb el CEAB i l’empresa Anthesis Lavola i també hi col·labora la Universitat de Girona (UdG), la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Clermont Auvergne (UCA) de França i el Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS) francès. La recollida de dades es realitzarà amb l’aplicació ‘Marine Debris Tracker’, una plataforma internacional que té identificats més de 3,5 milions de residus i que ha estat adaptada per aquest projecte per la UB. Un cop introduïts a la base de dades, els científics els podran analitzar i, qui vulgui, podrà consultarInicialment l’activitat, centrada en rius que estiguin per sobre dels 300 metres a nivell del mar, està destinada als alumnes d’instituts, però l’objectiu és obrir-ho a tota la ciutadania.