Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El Centre de Reducció de Danys consolida el programa de detecció i tractament de l’hepatitis C en usuaris de drogues

ACN Barcelona.-El Centre de Reducció de Danys (REDAN), pertanyent al Parc de Salut Mar i situat al barri barceloní de la Mina, ha consolidat el seu programa de detecció i […]

Avatar
Agències 29/06/2021

ACN Barcelona.-El Centre de Reducció de Danys (REDAN), pertanyent al Parc de Salut Mar i situat al barri barceloní de la Mina, ha consolidat el seu programa de detecció i tractament de l’hepatitis C en usuaris de drogues. L’equipament atén uns 2.000 pacients cada any, dels quals bona part redueixen el consum de substàncies. La creació del centre va sorgir de la necessitat d’apropar la medicina i l’assistència sanitària a aquest grup poblacional que, per desconeixement o hàbits de vida, no acudia a tractar-se de forma habitual als punts mèdics de referència de la zona. Segons la doctora Sabela Lens, hepatòloga de l’Hospital Clínic, cal “trencar el mur” que hi ha a l’hospital i portar l’atenció mèdica allà on “realment es necessita”.

El projecte va néixer arran de la col·laboració de la Unitat d’Hepatitis de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’Hospital Germans Trias i Pujol, el Centre d’Estudis epidemiològics sobre les Infeccions de Transmissió Sexual i Sida de Catalunya, el Departament de Salut i Gilead, que van determinar que calia facilitar el servei a aquest determinat grup poblacional.El centre va passar a convertir-se en un espai on connectar amb l’usuari “més enllà de la droga” i generar un pont amb el circuit sanitari per a totes aquelles persones amb addiccions a les drogues intravenoses que, al seu torn, eren diagnosticades d’hepatitis C. Un hepatòleg, de forma remota des de l’Hospital Clínic, prescriu el tractament, el gestiona amb la farmàcia i la pròpia infermera del REDAN la medicació al pacient. Així, l’usuari – sense necessitat de desplaçar-se fins a l’hospital – rep la convenient atenció especialitzada.Cada any s’atenen al voltant de 2.000 usuaris de drogues al centre. Paral·lelament, arran de la implementació del projecte dels usuaris s’ha reduït, passant d’un 68 a un 36% aproximadament. Pel que fa a la compartició dels estris de consum, aquesta també ha disminuït d’un 33 a un 16%. Finalment les relacions de risc han baixat d’un 43 a un 19%.