Diumenge, 2 d'octubre de 2022 - Edició 1529
La República

El cementiri de l’Oest de Perpinyà recorda els exiliats republicans enterrats en una fossa comuna

ACN Perpinyà/Barcelona – El cementiri de l’Oest de Perpinyà ha acollit aquest divendres un acte en record i homenatge als exiliats republicans que van ser-hi enterrats. La data coincideix amb […]

Agències 18/02/2022

ACN Perpinyà/Barcelona – El cementiri de l’Oest de Perpinyà ha acollit aquest divendres un acte en record i homenatge als exiliats republicans que van ser-hi enterrats. La data coincideix amb l’aniversari dels primers enterraments de republicans registrats en aquell cementiri. Unes investigacions han permès documentar el nom de 841 exiliats republicans que van ser enterrats al cementiri de l’Oest de Perpinyà. La fossa comuna de Perpinyà és una de les més grans causades per la Guerra Civil, i ben probablement la més gran de les causades per l’exili de 1939, sobretot d’internats als camps d’Argelers, Sant Cebrià i el Barcarès, que trobaren la mort en hospitals de la capital del Rosselló.

Actualment, al Cementiri de l’Oest, s’hi pot trobar un petit monòlit dedicat a aquell exili, amb una inscripció que resa: “A la memòria de tots els qui a l’exili han trobat la mort”. La part central de l’acte ha consistit en el desplegament d’una pancarta memorial amb els noms de totes les persones inhumades a la fossa comuna. Hi ha hagut una interpretació musical a càrrec de Leslie Malet-Salvadó i una ofrena de flors.

A l’acte hi han assistit més d’un centenar de persones vingudes d’arreu dels Països Catalans i ha comptat amb la presència de personalitats rellevants com l’expresident de la Generalitat Quim Torra; l’exconseller de Cultura Lluís Puig; Alfons Quera, director de la Casa de la Generalitat de Perpinyà; Antoni Font, director general de Memòria Democràtica; Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic; Enric Pujol, director del Museu Memorial de l’Exili, entre altres.