Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

El CCCB treu de la “invisibilitat” la física quàntica transformant la ciència en art en la seva nova exposició

ACN Barcelona.-El projecte internacional ‘Quàntica’ arriba en format d’exposició al CCCB des d’aquest dimecres i fins el 24 de setembre per fer entendre a través de l’art un concepte tan […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Barcelona.-El projecte internacional ‘Quàntica’ arriba en format d’exposició al CCCB des d’aquest dimecres i fins el 24 de setembre per fer entendre a través de l’art un concepte tan complex com és la física quàntica. La mostra sorgeix del programa Collide International del Laboratori Europeu de Física de Partícules (CERN), en què un grup d’artistes han desenvolupat la seva pràctica artística establint un diàleg amb enginyers i físics de partícules. L’exposició reuneix les deu obres produïdes fruit d’aquest intercanvi, conformant l’itinerari artístic de la sala, que es complementa amb reflexions sobre les conseqüències filosòfiques de la física quàntica i les seves aplicacions tecnològiques. Segons la comissària de l’exposició, Mónica Bello, el recorregut “descobreix un món invisible” al visitant, en copsar qüestions que no es poden percebre pels sentits a través de l’art.

Les deu obres d’artistes internacionals que conformen l’itinerari artístic de ‘Quàntica’ es van exposar a la galeria FACT de Liverpool, i el CCCB en fa una versió expandida a l’afegir un itinerari científic per completar la visió purament artística. Mónica Bello i José-Carlos Mariátegui són els comissaris d’una exposició que aborda com els llenguatges i les metodologies de les pràctiques artístiques de diferents disciplines poden contribuir a la comprensió de la ciència. Compta amb l’assessorament del físic José Ignacio. “S’han trobat en els últims 100 anys unes qüestions en la naturalesa que eren inexplicables. Tant, que no es podien percebre amb els sentits”, ha explicat Bello. La mostra intenta explicar-les a través del diàleg i el discurs d’artistes i científics. “Té un transfons molt filosòfic. L’art i la ciència es reuneixen de forma molt evident”, ha dit a l’ACN la comissària. Els artistes residents al CERN, el centre d’investigació nuclear de Ginebra on té lloc el major experiment de física de partícules del món, van interaccionar amb els científics per oferir reflexions més properes i traduir en art els models dels investigadors. Alguns dels autors de les projeccions, dibuixos, instal·lacions o escultures que es poden veure a ‘Quàntica’ són Semiconductor, Juan Cortés, Lea Porsager, Julieta Aranda, James Bridle o Suzanne Treister. Totes les seves creacions evidencien que l’impacte de la quàntica va més enllà del domini de la ciència. L’artista coreà Yunchul Kim és autor de l’obra ‘Cascade’, tres peces que es comuniquen quan detecten partícules subatòmiques i activa un mecanisme que mou líquid en uns tubs transparents. “Va ser difícil perquè es molt complex. Però vaig gaudir la investigació fent art entenent la natura”, ha dit a l’ACN aquest dimarts Kim. L’exposició ha estat coproduïda per ScANNER (Science and Art Network for New Exhibitions and Research), el CERN (European Organization for Nuclear Research, Ginebra), el FACT (Foundation for Art and Creative Technology, Liverpool), l’IMAL (Interactive Media Arts Laboratory, Brussel·les) i Le Lieu Unique (Nantes), a més del CCCB.”Els artefactes tant artístics com científics tenen semblances molt clares. Volem promoure allò que ens fa íntimament humans: la curiositat, originalitat i creativitat”, ha apuntat la comissària de la nova exposició del CCCB.Per la seva banda, l’itinerari científic condueix el visitant a través de nou finestres al laboratori. Espais de coneixement que porten a analitzar de quina manera els nous postulats de la física quàntica sacsegen la nostra visió del món i el futur de la humanitat. ‘Escales: on necessitem la mecànica quàntica?’, o ‘Quàntica quotidiana: sabem quanta quàntica hi ha a la nostra vida?’ són algunes d’aquestes “finestres” que obre l’exposició.La combinació dels dos itineraris, l’artístic i el científic, contribueixen a la comprensió d’una realitat aparentment invisible i l’impacte que aquesta té en les nostres vides.