Dijous, 3 de desembre de 2020 - Edició 861
La República

El cap d’Infeccioses de Sant Pau alerta que les noves mesures podrien no ser suficient i crida a “autoconfinar-se”

ACN Barcelona.-El cap clínic de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Pau, Joaquin López Contreras, ha fet un crit d’alerta perquè la gent no faci interaccions socials […]

Avatar
Agències 30/10/2020

ACN Barcelona.-El cap clínic de la Unitat de Malalties Infeccioses de l’Hospital de Sant Pau, Joaquin López Contreras, ha fet un crit d’alerta perquè la gent no faci interaccions socials més enllà de les estrictament necessàries. “Espero que la gent entengui que el que volem dir és que es quedi a casa, que ens autoconfinem”, ha afirmat a l’ACN. López Contreras ha afirmat que la situació és “difícil” als hospitals i que no s’ha vist encara l’efecte esperat de les mesures preses fa 15 dies, com el tancament de la restauració. Ha confiat que les noves mesures sí permetin reduir la incidència de casos i hospitalitzacions però ha alertat que “no tindran una repercussió immediata”. “Tenim por que l’efecte no sigui suficient”, ha afirmat.

López Contreras ha volgut ser clar: “Si volem conservar la feina, l’escola i la universitat, ara hem d’estar a casa, tothom a casa el cap de setmana”. El doctor ha afirmat que les noves mesures “poden ser útils” però que els resultats no es veuran a curt termini. En aquest sentit, ha lamentat que encara no s’ha vist l’efecte de les primeres restriccions de fa 15 dies i ha valorat que en part és perquè el comportament social que es va donar no era l’esperat. “No culpabilitzo a ningú, és probable que no sabéssim expressar bé el que volíem “, ha afirmat. Per això, creu que l’efecte no ha esta “tan gran” com es pretenia. “Van passar coses que no esperàvem”, ha dit, fent al·lusió a les imatges de gent reunint-se en altres espais que no fossin els bars i restaurants. Ha reconegut que el confinament total té “molts efectes indesitjables per a tothom” i ha assegurat que ningú vol que sigui necessari aplicar-lo. Tot i això, ha plantejat que la resta de mesures disponibles “no estan ben provades”. Amb tot, ha dit que els números continuen augmentant “molt ràpidament” i ha augurat que amb 15 dies no n’hi haurà prou. “El temps de restricció de la mobilitat serà molt més llarg”, ha manifestat. Malgrat això, ha indicat que si es comencen a veure efectes positius potser no cal mantenir vigents totes les mesures i es poden anar aixecant restriccions segons quina sigui la situació epidèmica i la dels centres sanitaris. 60% de les UCI ocupades per covid a Sant PauA l’Hospital de Sant Pau el 60% de les UCI (de les que hi havia en situació de normalitat al gener) estan ocupades per pacients covid. Davant d’això, López Contreras ha alertat que si no baixa la pressió no es podrà mantenir l’activitat normal. En el cas de Sant Pau encara no s’ha hagut de desprogramar activitat però el doctor ha alertat que si la cosa no canvia s’haurà de començar a fer. “Tenir una certa pressió per culpa de la covid va per llarg, però aquesta no la podem suportar, ha de ser una altra”, ha dit.

Relacionats