Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

El cap del govern de Marroc felicita el govern espanyol pel canvi de posició sobre el conflicte “artificial” de Sàhara

ACN Madrid – El cap de govern de Marroc, Aziz Ajanuch, ha obert aquest dijous la Reunió d’Alt Nivell (RAN) entre Espanya i Marroc felicitant el govern espanyol pel “canvi […]

Agències 02/02/2023

ACN Madrid – El cap de govern de Marroc, Aziz Ajanuch, ha obert aquest dijous la Reunió d’Alt Nivell (RAN) entre Espanya i Marroc felicitant el govern espanyol pel “canvi de posició” respecte al conflicte “artificial” del Sàhara. Akhanouch ha destacat que la intervenció de Mohhamed VI –absent a la RAN- “han permès acostar els punts de vista en diversos àmbits d’interès comú”, com “el suport d’Espanya al pla d’autonomia proposat per Marroc el 2007 com la base més sòlida, més realista i més creïble” –tal com consta a la carta del president espanyol a Mohamed VI que Marroc va fer pública el març del 2022- per resoldre aquest conflicte que Ajanuch ha qualificat d'”artificial”.

Segons el cap de govern marroquí, la RAN permet acostar posicions en altres àmbits estratègics com l’energia renovable, la pesca i unes relacions econòmiques entre els dos països que “s’estan desenvolupant” i que van “més enllà de l’intercanvi comercial per assolir projectes estratègics”.

<strong>Absència de ministres de Podem</strong>

La delegació espanyola de la cimera està encapçalada pel president espanyol, Pedro Sánchez, i la majoria dels ministres de la part socialista del PSOE, però cap dels representants de Podem a l’executiu, és a dir, ni la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ni la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ni el de Consum, Alberto Garzón, ni el d’Universitats, Joan Subirats.

<strong>Absència de Mohammed VI</strong>

El monarca alauí, Mohamed VI, tampoc ha estat present a la RAN. De fet, no ha rebut el president espanyol, Pedro Sánchez, i els contactes entre tots dos s’han limitat a una trucada telefònica que va tenir lloc aquest dimecres. El govern espanyol assegura que aquesta era una absència ja prevista.