Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El cap de la Guàrdia Urbana recorda als agents que filtrar informació a la premsa pot suposar responsabilitats penals

ACN Barcelona – El cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha enviat una carta als agents recordant-los que tenen l’obligació de mantenir en secret les investigacions i que és […]

Agències 01/04/2022

ACN Barcelona – El cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha enviat una carta als agents recordant-los que tenen l’obligació de mantenir en secret les investigacions i que és l’oficina de comunicació qui ha d’informar els mitjans. Després d’apuntar que els agents poden incórrer en responsabilitats penals i disciplinàries, Velázquez ha destacat que al llarg del 2021 s’ha doblat la presència del cos als mitjans. “S’han detectat detalls que només coneixen els membres de la GUB. Aquests fets poden comportar perjudicis molt rellevants en la investigació policial i, especialment, per a les víctimes i els seus familiars”, apunta la carta, que avisa que es farà seguiment d’aquella informació que pugui haver-se cedit sense seguir els canals habilitats.

Velázquez ha constatat que l’exercici de la funció policial suposa el coneixement de fets i dades sensibles, “que s’han de mantenir en secret per preservar els drets de les persones afectades i no vulnerar les obligacions legals i deontològiques més bàsiques de la professió”.

En aquest sentit, subratlla que l’oficina de comunicació aporta els detalls de les intervencions de la GUB de forma consensuada amb altres cossos o entitats involucrades. Es proporciona una informació, diu, “veraç i completa”. Ara bé, s’ha detectat un augment de la presència de la Guàrdia Urbana als mitjans l’any 2021, en concret un 97% més en comparació amb l’any anterior. En ocasions, s’ha comprovat que hi havia detalls que no havien estat proporcionats per l’oficina de comunicació, sinó pels propis agents, que poden perjudicar les víctimes i les seves famílies.

El sindicat CSIF ha denunciat el “veto” als mitjans i la “censura” als agents de la Guàrdia Urbana. Segons ells, “no es perquè s’exposin més els agents, sinó que són els índexs de criminalitat i violència a la ciutat els que s’han incrementa i s’han multiplicat exponencialment per la mala gestió en la seguretat de la ciutat”.

Fonts de l’Ajuntament han puntualitzat a l’ACN que no és la primera vegada ni l’última que s’envia una comunicació en aquests termes als agents, i consideren de sentit comú que no es pot filtrar informació a la premsa, perquè tot dispositiu policial està subjecte a la confidencialitat, i en algun cas sota secret de sumari.