Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El cap de la comparsa dels vestidors de plens reivindica una “normativa expressa” de Patum

ACN Berga.-El cap de la comparsa dels vestidors de plens reivindica “una normativa expressa de Patum”. Joan Sala, que debuta aquest 2019 al capdavant dels vestidors de plens, es queixa […]

Avatar
Agències 20/06/2019

ACN Berga.-El cap de la comparsa dels vestidors de plens reivindica “una normativa expressa de Patum”. Joan Sala, que debuta aquest 2019 al capdavant dels vestidors de plens, es queixa de l’abandonament que viu la festa per part de la Generalitat. Recorda que, en l’actualitat, la Patum s’està regulant de forma “improvisada” a través de reglaments, com el dels diables, i de municipals. “Si no cuidem el nostre patrimoni quina política estem fent?”, es pregunta. Sala també defensa que s’haurien d’incrementar les subvencions.

Sala ha assumit el càrrec de cap de la comparsa dels vestidors de plens aquest 2019 en substitució del que considera “cap emèrit” Isaac Gonfaus. Després de quasi 30 anys de saltador, va entrar de col·laborador a la comparsa i des de fa sis és vestidor oficial. Va presentar candidatura per substituir Gonfaus i va aconseguir el suport de pràcticament tots els vestidors –oficialment en són 22 malgrat que ara existeix una vacant.Sala assegura que el principal repte dels vestidors és “la seguretat” i que, malgrat que la majoria pensen que la Patum dura uns dies, la feina per millorar-la i minimitzar els danys es perllonga durant tot l’any. Considera que, en alguns aspectes, la festa està mal regulada, pel que reivindica una normativa “expressa” al Parlament de Catalunya, de la mateixa manera que existeix per col·lectius com el dels diables. “Anem molt coixos, igual que en finançament”, diu, tot afegint que les subvencions no estan a l’altura del que la festa necessita. “Entenc que si és patrimoni de la humanitat s’hauria de fer esforços per part de tothom”, opina.Pel que fa a la normativa, Sala lamenta que “no hi ha hagut voluntat d’ajuntar-se els grups polítics per demanar una normativa expressa al Parlament” que “ens cobreixi i porti la Patum on es mereix”. El nou cap de colla confia en el fet que, amb l’Ajuntament ja constituït pels propers quatre anys, passada aquesta edició arribi el moment de moure fitxa per impulsar la norma.