Dijous, 21 d'octubre de 2021 - Edició 1183
La República

El Canal de Salt viu la versió actualitzada que Àlex Rigola ha fet de ‘La Gavina’, de Txèkhov

ACN Salt.-El Centre d’Arts Escèniques El Canal de Salt (Gironès) ha estat l’escenari d’un clàssic del teatre, ‘La Gavina’ de Txèkhov, això sí, amb una visió absolutament personal del director […]

Avatar
Agències 17/10/2020

ACN Salt.-El Centre d’Arts Escèniques El Canal de Salt (Gironès) ha estat l’escenari d’un clàssic del teatre, ‘La Gavina’ de Txèkhov, això sí, amb una visió absolutament personal del director català Àlex Rigola. Una versió adaptada, amb un text reescrit que manté fragments de l’original. Sis artistes, entre els quals hi havia actors, directors i autors confrontats generacionalment, explicant les seves frustracions personals dins del sector teatral. Una versió actualitzada del text del dramaturg rus que Rigola ha hagut d’estrenar al Temporada Alta, després que la pandèmia l’obligués a suspendre-la a la primavera quan estava prevista. Un dels espectacles més esperats del festival en el què hi han assistit unes 140 persones.

L’aposta de Rigola fuig clarament del text original i reescriu ‘La Gavina’, si bé manté l’essència de l’obra. De fet, els fils argumentals continuen sent els mateixos i la clau sobre el que gira l’espectacle és el teatre i les diferents visions dels sis protagonistes. Unes visions crítiques les unes amb els altres i marcades clarament per una bretxa generacional, que fa que s’endinsin en reflexions que porten, en alguns moments, a frustracions. Tres actrius, dos actors i un dramaturg i director interpretats per Nao Albet, Pau Miró, Xavi Sáez, Mònica López, Melisa Salvatierra i Roser Vilajosana que porten l’espectador a un debat sobre el pas del temps i els canvis professionals.En l’adaptació de ‘La Gavina’, Rigola ha optat per reescriure el text en base a anècdotes que els actors han explicat al director i també partint de la seva carrera artística. Amb això, el Rigola difumina la línia entre el personatge i la persona que interpreta. En aquest sentit, juga amb l’espectador perquè dubti de fins a quin punt és una interpretació el que estan dient els actors i fins a quin punt és real el que transmeten. L’espectacle també genera que el públic pugui “conèixer algunes interioritats” dels artistes que hi ha a l’escenari. Al mateix temps, però, l’obra és un reconeixement a la feina dels artistes escènics. Entendre les frustracions que pateixen i conscienciar de tota “la gent que malviu” amb el teatre per la precarització del sector. Tot plegat amb diàlegs totalment reescrits que permeten una gran interacció amb el públic, que en ocasions ha fet interpel·lar i improvisar els sis actors.Canvi d’ubicacióMalgrat que estava programada inicialment al Municipal de Girona, Temporada Alta ha traslladat ‘La Gavina’ al teatre del Canal de Salt, on també es podrà veure aquest diumenge, també en doble sessió. El principal motiu és buscar més proximitat entre l’actor i el públic per tal de facilitar la connexió entre les dues parts.La reducció en l’aforament entre les dues sales, però, ha portat al festival a dividir el públic en quatre funcions, en comptes de les dues previstes inicialment. Els passis seran a les cinc de la tarda i a dos quarts de vuit del vespre tan el dissabte com el diumenge. L’espectacle també es podrà veure el 14 de novembre al Teatre de Palafrugell (Baix Empordà).