Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El biòleg Carles Lalueza Fox, nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona

ACN Barcelona – El biòleg Carles Lalueza Fox, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-Universitat Pompeu Fabra), ha estat escollit per unanimitat del jurat nou […]

Agències 09/03/2022

ACN Barcelona – El biòleg Carles Lalueza Fox, investigador de l’Institut de Biologia Evolutiva del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC-Universitat Pompeu Fabra), ha estat escollit per unanimitat del jurat nou director del Museu de Ciències Naturals de Barcelona. El jurat ha valorat que es tracta d’un científic de primera línia internacional amb una sòlida trajectòria divulgadora. El nou director assumeix entre altres, els reptes de culminar la construcció de les seus històriques, i definir el futur Museu Nacional de Ciències Naturals de Catalunya. El concurs es va convocar per cobrir la vacant que deixa per jubilació Anna Omedes, que ha estat 37 anys al servei de la institució dels quals 25 ha exercit com a directora.

El nou director del centre ha reconegut que en els últims dos anys ha tingut la sensació que feia coses que ja podien fer altres persones i que queia en una certa rutina creativa. “Aquests dos anys de pandèmia m’ha fet plantejar-me què podia fer amb el temps que em quedava des d’un punt de vista intel·lectual”.

En aquest sentit, ha destacat que per a ell hauria estat més senzill seguir amb el que feia i ha assenyalat que veia aquesta nova proposta com “un repte creatiu en molts aspectes i que volia intentar-ho. Crec que puc aportar coses noves i nous enfocaments per l’experiència de recerca i de divulgació”.

Lalueza ha apuntat que la conjunció de divulgació, recerca i dels dos anys de pandèmia, sumat a l’estima emocional que té vers el Museu de Ciències Naturals, és el que l’ha impulsat a presentar-se en aquesta plaça, que és “un repte creatiu”, ha assegurat.

El nou director del museu assumeix entre d’altres els reptes de culminar la construcció de les seves seus històriques i disposar d’un espai suficient per a les seves col·leccions on poder ampliar les línies de coneixement i investigació. Per altra banda, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona ha d’ampliar els seus públics i treballar intensament per a la divulgació de la ciència. Es tracta de posicionar la institució perquè assoleixi una visibilitat més gran, local i internacional.

Com ha explicat l’ICUB, la proposta presentada per Carles Lalueza per dirigir el Museu de Ciències Naturals de Barcelona inclou accions que permetran a la institució posicionar-se com un actor important en l’ecosistema local d’investigació, proveint plataformes i altres recursos de gran valor i que són pròpies d’una institució que és contenidor d’unes col·leccions estratègiques i d’importància capital per a la institució. A la vegada, proposa diversos projectes de col·laboració interinstitucional per donar valor a la ciència i posar-la al servei de la divulgació i de l’educació. En aquest sentit, la seva àmplia trajectòria divulgadora impulsarà exposicions i activitats d’alt interès per al públic.

En el projecte presentat per defensar la seva candidatura, Lalueza es va mostra obert a “repensar el futur” i proposa desenvolupar les seves responsabilitats en tàndem amb la gerència, un esquema que el jurat ha considerat clau davant la nova etapa d’expansió de la institució.

També han destacat la voluntat del candidat seleccionat per donar “un impuls renovat a la creació i conservació de col·leccions”. 

<strong>Jurat</strong>

La comissió d’experts i expertes formada per Mónica Bello, directora d’ARTS al CERN; Jordi Camí, director General del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB); Mara Dierssen, científica senior del Centre de Regulació Genòmica de Barcelona; Francis Duranthon, director del Museu d’Història Natural i dels 15 museus i monuments municipals de Tolosa (França); Gonzalo Giribert, director i Professor Alexander Agassiz del Museu de Zoologia Comparada de Harvard (EUA); Andreu Mas Colell, president del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST);  Marta Clari, gerent de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona (en nom de l’Ajuntament de Barcelona), i Elsa Ibar, directora de la Direcció General de Patrimoni del Departament de Cultura (en nom de la Generalitat de Catalunya), ha valorat que es tracta d’un científic de primera línia internacional amb una sòlida trajectòria divulgadora.

El jurat també ha valorat que amb l’esperat increment de l’aportació econòmica, ben aviat pugui exercir amb plenitud la seva pròxima funció com museu nacional de ciències naturals, tal i com la llei li atorga, i així coordinar les accions a tota la xarxa de centres de Catalunya.

<strong>Currículum</strong>

Carles Lalueza Fox, llicenciat i doctor en biologia per la Universitat Autònoma, és especialista en tècniques de recuperació d’ADN de restes del passat, en reconstrucció filogenètica d’espècies extintes, en reconstrucció de migracions passades en les poblacions humanes i en genètica evolutiva. La seva obra de divulgació és molt extensa. Lalueza va ser un dels científics que va participar en l’estudi dirigit per Svante Pääbo i publicat el 2010 a la revista Science en el qual es va demostrar per primera vegada la presència d’ADN neandertal en els humans actuals. També ha obtingut diferents premis i distincions per la seva tasca científica i de divulgació entre els quals el Premi Ciutat de Barcelona d’investigació científica (2007), el premi Narcís Monturiol (2018), el VII Premi Europeu de Divulgació Científica de la Universitat de València (2001), i el Premi Internacional d’Assaig Esteban de Terreros (2005) amb el llibre “Genes de Neandertal”.