Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El benefici de CaixaBank cau un 42,6% fins als 726 MEUR en els primers nou mesos de l’any

ACN Barcelona.-CaixaBank ha guanyat 726 milions d’euros en els primers nou mesos de l’any, un 42,6% menys en comparació amb el mateix període de l’any passat, quan el benefici va […]

Avatar
Agències 30/10/2020

ACN Barcelona.-CaixaBank ha guanyat 726 milions d’euros en els primers nou mesos de l’any, un 42,6% menys en comparació amb el mateix període de l’any passat, quan el benefici va ser de 1.266 milions. Un resultat que es deu a la provisió extraordinària de 1.161 milions que l’entitat ha fet per fer front als efectes de la covid-19, i al registre de 109 milions associats a les prejubilacions del primer trimestre. L’entitat presidida per Jordi Gual i dirigida per Gonzalo Gortázar ha aprovat 383.768 peticions de moratòries dels seus clients a Espanya, afectant una cartera d’11.000 milions, i des de l’inici de la pandèmia ha concedit 51.530 milions en préstecs no garantits per l’Estat i 11.944 en crèdits ICO.

Malgrat la pandèmia, la ràtio de morositat és del 3,5%, deu punts menys que l’any passat, i la de cobertura ha augmentat en els mateixos punts percentuals fins al 65%. Això sí, els saldos dubtosos del grup CaixaBank han crescut en 284 milions d’euros en el que portem d’any, malgrat que en l’últim trimestre s’han reduït en 141 milions. CaixaBank compta amb una cartera d’adjudicats nets disponibles per vendre a tot l’Estat espanyol per un valor de 973 milions d’euros, amb una ràtio de cobertura del 40%. En el que portem d’any, ha venut immobles per 254 milions. De fet, CaixaBank manté una ràtio de capital per sobre de l’exigida per les regulacions bancàries. Així, la CET1 puja fins al 12,7% proforma per la venda parcial de Comercia. La ràtio és un percentatge sobre els actius ponderats de risc i, com més elevat sigui, més garanties de solvència es considera que té l’entitat. Pel que fa al requeriment MREL, que és el mínim de fons propis i passius admissibles i un altre coixí anti-crisi, CaixaBank el té al 24,4%, per sobre del nivell marcat per a l’entitat, que és del 22,7%.Els ingressos pel negoci central de l’entitat es mantenen estables, malgrat la pandèmia i les dificultats econòmiques associades. En concret, CaixaBank registra uns ingressos ‘core’ de 6.158 milions d’euros en el que portem d’any, un 0,7% menys en comparació amb el 2019. On es nota més l’impacte de la pandèmia és en el marge d’interessos, que és de 3.647 milions d’euros, un 2% menys perquè els tipus que s’apliquen són més baixos, especialment per l’augment dels crèdit ICO. També afecten aquest marge d’interessos la reducció dels ingressos del crèdit al consum i el descens de la corba de tipus, tot i que CaixaBank informa que ho ha compensat “parcialment” per l’increment de volum. Així mateix, els ingressos per comissions han estat de 1.905 milions d’euros, un 2,7% en comparació amb el mateix període de l’any passat, sobretot per la rebaixa de l’activitat econòmica. Malgrat la caiguda interanual, en comparació amb el segon trimestre d’aquest 2020, els ingressos per comissions de CaixaBank han crescut un 4,9% durant el tercer trimestre.