Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El BCE apuja mig punt el tipus d’interès i el situa en el 3%, la xifra més alta des de l’octubre de 2008

ACN Brussel·les – El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada dels tipus d’interès per fer front a la inflació, que malgrat allunyar-se dels màxims històrics […]

Agències 02/02/2023

ACN Brussel·les – El Banc Central Europeu (BCE) ha anunciat aquest dijous una nova pujada dels tipus d’interès per fer front a la inflació, que malgrat allunyar-se dels màxims històrics encara es troba molt per sobre l’objectiu del 2%. En la seva darrera reunió celebrada a Frankfurt (Alemanya) el consell de govern de l’organisme monetari ha decidit apujar mig punt els tipus d’interès, en línia amb la decisió que va adoptar en l’anterior revisió de desembre. Així, el tipus d’interès bàsic passa a situar-se en el 3%, la xifra més alta des de l’octubre de 2008. Alhora, l’entitat també ha avançat que icrementarà els tipus en 0,5 punts més en la seva pròxima reunió prevista pel mes de març i que, posteriorment, “avaluarà el camí de la futura política monetària”.

A banda del tipus bàsic, la resta de tipus que controla el BCE també s’han incrementat en 0,5 punts. D’aquesta manera, el tipus per als préstecs immediats passa al 3,25%, mentre que el tipus que s’aplica a les entitats per dipositar diners al banc central s’eleva al 2,5%. Els canvis es faran efectius a partir del 8 de febrer, segons ha informat el BCE a través d’un comunicat.

La decisió del banc central segueix la mateixa línia que la de Reserva Federal dels Estats Units (FED, per les seves sigles en anglès) i el Banc d’Anglaterra, que aquesta setmana també han optat per incrementar els tipus per fer front a la inflació. La FED va acordar aquest dimecres passat apujar el preu del diner un quart de punt, situant els tipus en una forquilla entre el 4,5% i el 4,75%.

En el cas del Banc d’Anglaterra, la decisió ha arribat aquest mateix dijous. El banc central del Regne Unit també ha elevat els tipus en mig punt, situant-los en el 4% i assolint la xifra més alta des de la tardor de 2008.