Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El BBVA revisa un punt a l’alça el creixement del PIB català del 2021 fins al 6,6% i preveu una pujada del 7,2% el 2022

ACN Barcelona.-El darrer informe ‘Situació Catalunya’ del BBVA Research revisa un punt a l’alça el creixement del PIB català del 2021, que s’incrementarà un 6,6%, una dècima per sobre de […]

Agències 21/07/2021

ACN Barcelona.-El darrer informe ‘Situació Catalunya’ del BBVA Research revisa un punt a l’alça el creixement del PIB català del 2021, que s’incrementarà un 6,6%, una dècima per sobre de la previsió per l’economia espanyola. L’entitat també ha publicat les previsions de cara al 2022, durant el qual preveu que l’economia catalana creixi un 7,2% i es torni a situar en nivells pre-covid. L’economista en cap de BBVA Research a Espanya i Portugal, Miguel Cardoso, ho ha atribuït a la fi de l’estat d’alarma, a la reducció de la incertesa de les famílies, a la utilització de l’estalvi acumulat, a l’increment de despesa del sector privat i a les polítiques públiques. A més, Cardoso ha dit que l’impacte de la cinquena onada serà “relativament reduït” en el PIB.

Segons l’economista, l’evidència de l’afectació de les diferents onades de la pandèmia assenyalen que “l’efecte cada vegada ha sigut menor” a causa del bon ritme de la vacunació i de la confiança i certesa de la ciutadania i les empreses envers la recuperació econòmica. Cardoso ha afegit que les estimacions de creixement sí que es reduirien en cas que l’explosió de contagis provoqués “algun tipus de confinament”, “restriccions als turistes” o limitar “la capacitat de mobilitat dels catalans”. Pel que fa a l’ocupació, BBVA Research preveu que entre 2020 i 2022 es creïn més de 200.000 llocs de treball a Catalunya i que la taxa d’atur baixi al 13% aquest any i l’11,2% el que ve. L’informe també assenyala que Barcelona és la regió on la recuperació dels llocs de feina perduts durant el 2020 “mostra encara un cert endarreriment”, mentre que les altres demarcacions “retornen al nivell precrisi d’afiliació”. Part d’aquestes previsions se sostenen en l’impacte positiu dels fons Next Generation EU, que contribueixen “entre mig punt i un punt” al creixement del 2021 i “entre un i dos punts” al de l’any vinent. Cardoso ha advertit que un dels principals riscos als quals s’enfronta l’economia catalana és que els recursos europeus no s’executin amb suficient rapidesa i eficàcia. “De no produir-se, el que podríem veure és una desacceleració important”, ha dit l’economista. Un altre dels riscos que poden posar en perill les previsions és l’evolució de la pandèmia i la percepció de seguretat que tindrà la ciutadania, que podria limitar la seva despesa i “fer que la recuperació no sigui tan intensa”.