Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

El BBVA revisa a l’alça el creixement PIB català del 2023 fins a l’1,8% però anticipa una reducció del previst pel 2024

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – BBVA Research ha revisat el creixement del PIB de Catalunya per al 2023 augmentant-lo cinc dècimes fins a l’1,8%. La desacceleració de l’economia fa preveure al servei d’estudis del banc que l’economia catalana es comportarà pitjor del previst el 2024, on anticipa un increment del 2,5%, més d’un punt per sota del que havia previst fins ara. L’estimació de creixement del 2024 és més baixa perquè “pujada dels tipus d’interès debilitarà la recuperació del consum -i, per tant, donarà lloc a una desacceleració progressiva del turisme- i refredarà la inversió”. Segons les previsions, Catalunya registrarà el 2023 més dinamisme que el PIB del conjunt l’Estat (1,6%) però creixerà una dècima per sota de l’economia espanyola el 2024 (2,6%).

En un informe publicat aquest dimecres, l’entitat ha elevat la previsió de creixement del PIB de totes les comunitats autònomes l’any 2023, amb un impuls especial de les regions turístiques i industrials, que es podran aprofitar millor de la resolució progressiva dels colls d’ampolla i de la posada en marxa de els fons europeus Next Generation EU. Pel que fa al turisme, el centre de recerca apunta que durant aquest any es recuperarà també el turisme urbà i el de fires o negocis.

Publicitat

En un moment d’inflació alta, l’ens apunta que “no detecta un deteriorament de la competitivitat malgrat les importants pujades de preus experimentades” ja que les comunitats exportadores han augmentat els seus preus com els seus competidors, mentre que les turístiques també mostren increments de preus inferiors a les altres destinacions turístiques europees rellevants.

Segons BBVA Research, les Illes Balears seran la comunitat que lideri el creixement aquest any, amb un avanç del 3,3%, seguida de les Canàries (2,8%) i de la Comunitat de Madrid (2%).

Pel que fa al 2024, la pujada dels tipus d’interès serà “la principal amenaça de la recuperació del consum i de la inversió”, repercutint de manera “més notable a les comunitats autònomes amb un pes més gran del consum”, com Madrid i Catalunya, amb rebaixes d’1,1 punts percentuals.

El consum va ser precisament el factor que, conjuntament amb el dinamisme de l’ocupació, va permetre que el 2022 tanqués amb un increment del PIB català del 5,7%, el quart creixement més pronunciat del rànquing estatal per darrere de les Illes Balears i Canàries (10,7%) i de Madrid (6,3%).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió