Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

El BBVA rebaixa en un 1,5 punts les previsions de creixement de l’economia espanyola per al 2023, fins a l’1,8%

|

- Publicitat -

ACN Barcelona/Madrid – El serveis d’estudis del BBVA ha revisat a la baixa i ha restat 1,5 punts les previsions de creixement de l’economia espanyola per al 2023, que passaria de ser del 3,3% fins a l’1,8%, mentre que per aquest any continua estimant una pujada del 4,1%. La raó del descens en les previsions de cara a l’any que ve és l’escassetat de matèries primeres, l’increment del seu preu i la recent translació cap a la inflació, a més del repunt de la càrrega financera d’empreses i famílies i la retirada dels estímuls per part del BCE. Així consta en el darrer informe ‘Situació Espanya’, que ha pronosticat un PIB del segon trimestre del 0,6%, bastant per sota el +2,6% i el 2,2% del tercer i quart trimestre.

Segons el BBVA, la desacceleració entre els components de la demanda ha estat generalitzada i ha destacat la caiguda del consum de les llars, una tendència que es moderarà de cara a la part central de l’any. A més, les interrupcions en les cadenes de valor a nivell mundial continuen limitant l’oferta de certs béns com els automòbils, amb unes vendes que s’han reduït a la meitat.

Publicitat

D’acord amb l’informe, la despesa de les famílies s’ha vist negativament afectada per l’increment del preu de les matèries primeres i dels béns intermitjos, i més en particular, del combustible i l’electricitat. A més, alerta sobre un increment del risc d’escassetat del gas a Europa i això va lligar a una contínua revisió de les perspectives sobre el seu cost. Així per exemple, una nova revisió l’alça es podria traduir en una o dues dècimes menys en el creixement del PIB el 2023.

Amb tot, malgrat la revisió a la baixa del PIB per al 2023, el BBVA percep que la recuperació manté i la inèrcia respecte al tercer trimestre és positiva. En aquest sentit, apunta que la riquesa acumulada durant el confinament podria sostenir el consum durant els pròxims trimestres tot i els riscos que presenta l’economia, juntament amb l’arribada dels fons Next Generation EU que podria accelerar-se en els propers trimestres.

<strong>Inflació del 8% durant el 2022</strong>

Pel que fa la inflació, confirma que les empreses l’estan començant a traspassar en els preus finals després que s’estigui allargant més de l’esperat. D’altra banda, sobre la inflació subjacent, estima que podria situar-se, de mitjana, en un 6% durant la segona meitat de l’any.

Al conjunt de l’any els serveis d’estudis de l’entitat estimen que la variació de l’IPC es mantingui elevada, quasi en un 8% durant el 2022, i un 3% durant el 2023, mentre que la subjacent podria arribar al 5% de mitjana per aquest any i en el 4% en el següent.

Pel BBVA l’evolució vindrà marcada per la guerra d’Ucraïna, el comportament dels marges empresarials i el resultat de la negociació col·lectiva. Per això, veu “necessària” la presa de decisions perquè ajudin a distribuir les despeses de manera equitativa i a evitar que la inflació s’enquisti.

D’altra banda, l’informe destaca sobre l’augment dels tipus d’interès que l’economia espanyola està més ben preparada que en períodes de recessió anteriors.

Pel que fa les mesures anunciades durant el debat de política general al Congrés que s’ha celebrat aquesta setmana considera que “no té sentit penalitzar sectors específics” com la banca ja que “no genera externalitats negatives en la resta de l’economia sinó tot el contrari: facilitar l’assignació de recursos productius als sectors més dinàmics i de major creixement”.

En canvi, mesures com la gratuïtat temporal d’alguns transports públics ajudaran a “alleugerir” la despesa de la inflació i reduir la manca d’energia, segons indica el BBVA Research.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió