Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

El Barnasants ret homenatge Teresa Pàmies amb un recital que combina el bolero amb fragments de l’obra de l’escriptora

ACN Barcelona.-El festival musical Barnasants ret homenatge aquest divendres a l’escriptora i activista Teresa Pàmies (Balaguer 1919 – Granada 2012) amb el muntatge ‘Teresa Pàmies. Cròniques a ritme de bolero’. […]

Avatar
Agències 04/03/2021

ACN Barcelona.-El festival musical Barnasants ret homenatge aquest divendres a l’escriptora i activista Teresa Pàmies (Balaguer 1919 – Granada 2012) amb el muntatge ‘Teresa Pàmies. Cròniques a ritme de bolero’. L’espectacle és un recital que combina fragments de l’obra de Pàmies amb boleros interpretats per la pianista i compositora Elisabet Raspall. L’espectacle pretén “evocar l’univers” de l’escriptora balaguerina, segons ha explicat el promotor del muntatge, Yanni Munujos. El recital també commemora que fa cinquanta anys que Pàmies va venir de l’exili a Catalunya a recollir el Premi Josep Pla per l’obra ‘Testament a Praga’. “És una manera de fer memòria democràtica”, ha dit el director del festival, Pere Camps.

A partir d’unes notes biogràfiques de Teresa Pàmies, l’actriu Tilda Espluga i la pianista Elisabeth Raspall trenen un viatge amb lectures de fragments variats dels seus escrits, acompanyats d’una tria al piano dels seus boleros preferits. El promotor de l’espectacle avançat que s’hi interpreten peces com ‘Sabor a mi’ o ‘Tu me acostumbraste’, combinats amb altres composicions de Raspall. “D’alguna manera és la banda sonora de diferents generacions”, ha resumit Munujos. En aquesta línia, l’actriu Tilda Espluga ha assegurat que “la vida de Pàmies és un bolero”. “És una història en si mateixa d’amors, desamors, encontres i comiats”, ha resumit Espluga. L’obra parteix de la biografia de Pàmies i es complementa amb els textos que retraten millor els “moments vitals” de l’escriptora, segons ha explicat la directora Anna Güell. “La Teresa ha retratat als seus llibres grans moments de la seva història”, ha afirmat Güell. A l’espectacle s’hi incorporen fragments de ‘Gent del meu exili: Inoblidables’ (Empúries), juntament amb d’altres llibres i entrevistes. “És un diàleg entre paraula i música, molt íntim, però a la vegada molt obert i comunicador”, ha dit Espluga. L’actriu ha explicat que per ella actuar en un festival de cançó és una novetat, ja que sempre s’ha mogut en entorns més teatrals. “Em dóna efervescència”, ha valorat. Així mateix, ha assegurat que ha connectat “amb moltíssimes coses” de la Teresa, sobretot “en les relacions de tu a tu”, perquè són les que li fan “entendre la vida”. “Aparentment podria ser anecdòtic, però acaba sent universal el que explica”, ha reflexionat. Barnasants pretén amb aquest recital “posar en valor els milers de persones que van anar a l’exili”, tal com ha explicat el director del cicle, Pere Camps. El director ha recordat que Pàmies, a banda d’escriptora, va ser “una gran activista política”, en part gràcies al seu pare, l’activista Tomàs Pàmies.