Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El Barcelona Poesia proposa anar “més enllà” amb la paraula com a pont

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El 26è festival Barcelona Poesia se celebrarà del 9 al 16 de maig a diversos espais de la ciutat amb 50 propostes i fins a 180 participants, entre els quals els poetes locals Blanca Llum Vidal, Núria Perpinyà, Josep Escrivà i Josep Piera, pregoner de l’edició i 55è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. Els convidats internacionals més destacats són la brasilera Ana Martins, el mexicà José Eugenio Sánchez i l’egipci Imad Abu Sàleh. Enguany el festival produeix set espectacles d’estrena, com ‘El viatge de Roger Mas’ (un concert a la sala Paral·lel 62 basat en una peça de mitja hora de durada que és un destil·lat de la seva obra), la performance poètica ‘Doma’, amb Martí Sales i Dorian Wood, o el concert-recital de Nacho Vegas en asturià.

Al programa d’enguany hi ha noms destacats com Roger Mas, Nacho Vegas i Blanca Llum Vidal, també els internacionals Dorian Wood i Jan Wagner, i nous escenaris per a lectures poètiques com el Cementiri de Poblenou, que acollirà una proposta coral a partir de versos de Sònia Moll com a fil conductor d’un cant a l’amor, el dol i la pèrdua. Els jardins de la Casa de la Misericòrdia i el Museu Marès repeteixen com a seus principals del festival, que també torna al Palau de la Música el 16 de maig per celebrar el XXXVIII Festiavl Internacional de Poesia.

Publicitat

El codirector del festival Josep Pedrals ha estat l’encarregat d’explicar aquest dimarts que la cita enguany vol “anar més enllà” en un sentit simbòlic, posant l’accent en el poder de la paraula per fer-nos comunicar amb “l’altre i amb allò altre”. “Sense focs artificials”, ha advertit Pedrals, tornant als orígens de la paraula dita, “tal com és, utilitzant-la en las seva qualitat de sistema per anar més enllà”.

<strong>Pròleg i comitiva fins al Paral·lel</strong>

El festival engegarà amb el pregó protagonitzat per Josep Piera i el col·lectiu valencià Poetry Spam, que en acabat acompayaran el poeta en seguici fins a la sala Paral·lel 62. Allà, el festival tindrà el tret de sortida en l’espectacle de Roger Mas ‘El viatge de Roger Mas’.

Entre les altre produccions pròpies del festival hi ha la lectura dramatitzada ‘Cels canviants’, de la companyia Nurosfera i amb text de Núria Perpinyà; ‘Pitó’, una obra interpretada per Paula Blanco amb text de Guim Valls, a la Biblioteca Francesca Bonnemaison; el concert de Sabina Witt titulat ‘El nom en el somni’, creat expressament per al festival, i el concert-recital de Nacho Vegas ‘Cantares dende’l pie’, cantat íntegrament en asturià.

En l’apartat de recitals poètics clàssics, destaca la presència de l’alemany Jan Wagner, un autor molt guardonat al seu país, que llegirà l’obra al costat del seu traductor al català Edu Baró. També la poeta i periodista croata Sanja Bajovic recitarà la seva obra. Els poetes barcelonins Alfonso Alegre Hetizmann i Edgardo Dobry, Premi Ciutat de Barcelona, llegiran la seva poesia.

Maria Josep Escrivà i Xavier Mas Craviotto, Carles Camps Mundó i Montserrat Rodés, Clara Fiol, Aina Garcia Carbó, Eduard Olesti i Andreu Alós, també formen part de l’extensa nòmina de poetes que recitaran en aquesta edició de Barcelona Poesia.

El festival tornarà a acollir el lliurament del Premi Jocs Florals, el dia 10 de maig al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, a Joan Tomàs Martínez Grimalt, guanyador pel seu llibre de poemes ‘Fosca Negra’.

<strong>38è Festival Internacional</strong>

Pel que fa a la 38a edició del Festival Internacional de Poesia, al Palau de la Música, comptarà amb la participació de la brasilera Ana Martins Marques, el mexicà José Eugenio Sánchez, el nord-americà Danez Smith, l’egipci Imad Abu Sàleh, la gallega Olga Novo, i com a representant local la barcelonina Blanca Llum Vidal (1986).

<strong>Cartell fet amb IA i cròniques en pòdcasts</strong>

El cartell d’aquesta edició del festival és obra de la fotògrafa Tanit Plana, que proposa sis creacions generades amb un motor d’imatges d’intel·ligència artificial. La fotògrafa ha fet que la màquina generi imatges a partir de versos i un prompt (petició concreta), i n’ha escollit sis per il·lustrar els cartells del festival.

Un festival que també estrena el format podcast per oferir es cròniques del propi esdeveniment. L’enregistrament es farà cada tarda al bar de la Fundació Joan Brossa- Centre de lse Arts Lliures, càrrec de tres cronistes i podcasters com són Carlota Freixenet, Júlia Bacardit i Bernat Reher. Els àudios també es podran recuperar al web del festival.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió