Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El Banc d’Espanya retalla quatre dècimes el creixement del PIB espanyol per al 2019 fins al 2%

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha retallat quatre dècimes, fins al 2%, la previsió de creixement del PIB espanyol per aquest any. Segons l’entitat, la revisió a la baixa respecte als […]

Avatar
Agències 24/09/2019

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha retallat quatre dècimes, fins al 2%, la previsió de creixement del PIB espanyol per aquest any. Segons l’entitat, la revisió a la baixa respecte als seus últims pronòstics està relacionada amb la pèrdua de força de la demanda interna per una “moderació del nivell de despesa d’empreses i famílies” en un ambient d’incertesa tant a l’exterior com a l’interior. El Banc d’Espanya també empitjora els pronòstics per a l’any que ve i el vinent, amb un creixement de l’1,7% per al 2020 (-0,2% respecte a les previsions del juny), i de l’1,6% per al 2021 (-0,1%). A més, el BdE també preveu una “moderació progressiva del ritme de creixement de la feina”, tot i que pronostica que l’atur baixi fins al 12,8% a finals del 2021.

Segons l’informe del Banc d’Espanya, els riscos pel creixement del PIB són de dos tipus: exteriors i interiors. A nivell internacional, el BdE preveu que “el debilitament recent de l’activitat global sigui més persistent” del previst anteriorment, especialment si segueixen les mesures proteccionistes i la incertesa sobre el Brexit. A nivell interior, el Banc d’Espanya alerta que hi ha un “elevat grau d’incertesa sobre l’orientació de les futures polítiques econòmiques” i la capacitat de l’Estat d’adoptar mesures per “resistir” a una eventual crisi. En concret, el Banc d’Espanya critica que té “pocs detalls” del futur de la política fiscal, en un context en què l’Estat manté un nivell elevat de deute públic que pot suposar una “vulnerabilitat” davant de possibles pertorbacions adverses.