Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

El Banc d’Espanya recomana prudència tot i admetre que l’anunci de la vacuna “elimina escenaris econòmics molt negatius”

ACN Barcelona.-El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos ha recomanat ser “prudent” davant els anuncis de possibles vacunes perquè “a curt termini les restriccions es mantindran a tot […]

Agències 13/11/2020

ACN Barcelona.-El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos ha recomanat ser “prudent” davant els anuncis de possibles vacunes perquè “a curt termini les restriccions es mantindran a tot Europa”. Tot i això, ha admès que avenços com el de la farmacèutica Pfizer són “una notícia molt positiva” que “eliminen els escenaris econòmics molt negatius”. “S’ha arribat a dubtar que fóssim capaços de dissenyar una vacuna”, ha dit a la inauguració de la XXV Trobada d’Economia de S’Agaró. A més, ha insistit que en el context actual, augmentar els sous dels funcionaris “no és el més adequat”, ja que la inflació “serà negativa” i l’increment del 0,9% del salari que defensa el govern espanyol provocarà una millora del poder adquisitiu d’aquest col·lectiu.

Segons ha detallat, les previsions per l’economia espanyola eren més favorables a l’inici de la tardor, però des de llavors, el comportament d’Espanya i la zona euro “està sorprenent a la baixa”, cosa que portarà el supervisor revisarà “a la baixa” la inflació i les previsions de creixement aquest desembre.”D’aquesta manera, un increment del 0,9% seria, de la mateixa manera que ha succeït en el 2020, un increment real de sous dels funcionaris, no un manteniment del poder adquisitiu, sinó un increment real. En el context econòmic d’increment de taxa de desocupació, de recursos públics escassos no em sembla el més adequat”, ha dit.Tenint en compte l’impacte econòmic que està tenint la segona onada de contagis de covid, el governador ha donat suport a la pròrroga del programa compres d’emergència contra la pandèmia del Banc Central Europeu (BCE), conegut com a PEEP, més enllà del juny del 2021, quan està previst que acabi.De Cos ha afegit que els efectes adversos que s’estan patint aquesta tardor no estaven previstos en aquest programa, que, segons ha dit, ha sigut “fonamental” per mantenir “viva” l’economia europea i allunyar les pujades de les primes de risc. Pel que fa a l’actuació estatal, ha exigit que la política econòmica continuï sent” molt contundent” i ha recalcat la importància que els diferents Estats utilitzin els fons de reconstrucció europeus per a potenciar el creixement de les seves economies, no només amb projectes d’inversió sinó també finançant reformes estructurals.Una altra de les repercussions que tindrà aquesta segona tanda de contagis generalitzada és en el repartiment de dividends bancaris, que estaven limitats durant el 2020. De Cos ha assegurat que “amb les circumstàncies actuals, la prudència en la distribució del dividend s’haurà de mantenir”. En aquest sentit, el màxim càrrec del supervisor ha afirmat que “s’ha d’evitar a tota cosa” que la crisi sanitària es converteixi en una crisi bancària, que tindria components “molt perjudicials” a llarg termini.