Dilluns, 27 de març de 2023 - Edició 1705
La República

El Banc d’Espanya rebaixa en gairebé dos punts la previsió de creixement del PIB per al 2021 i el situa en el 4,5%

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha rebaixat en gairebé dos punts la previsió de creixement del PIB per al 2021, arran dels problemes de derivats de la crisi de subministraments i […]

Agències 17/12/2021

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha rebaixat en gairebé dos punts la previsió de creixement del PIB per al 2021, arran dels problemes de derivats de la crisi de subministraments i l’encariment de les primeres matèries. El supervisor bancari estima que l’economia espanyola creixerà un 4,5% l’any 2021, una taxa inferior a la del 6,3% que apuntava en el seu últim butlletí de previsions macroeconòmiques publicat el setembre. L’organisme liderat per Pablo Hernández de Cos també ha revisat a la baixa les projeccions per al 2022 –del 5,9% al 5,4%- i situa a mitjans de 2022 el moment en què la situació econòmica començarà a normalitzar-se. En aquest sentit, assenyala que els nivells d’activitat prepandèmia no s’assoliran fins a principis de 2023.

En la nota publicada aquest divendres, el Banc d’Espanya assenyala que la recuperació de l’economia no s’ha aturat, però destaca “una certa pèrdua d’impuls en el tram final d’any”. “A tot això hi ha contribuït els nous brots de covid-19 i la intensificació de dos fenòmens que son conseqüència de la reobertura de les economies: les tensions en les cadenes globals de subministraments i l’encariment d’un conjunt ampli de béns”, apunta el supervisor.Malgrat revisar les estimacions per al 2021 i 2022, l’organisme millora la previsió de creixement per al 2023 –del 2% al 3,9%-, en considerar que la recuperació econòmica es consolidarà més tard del previst.Com a conseqüència de la situació econòmica actual, el Banc d’Espanya també alerta d’un fort repunt de la inflació, una tendència que s’explica en bona part per l’increment dels preus de l’energia. En relació amb aquesta qüestió, l’informe indica que els preus es mantindran elevats durant els primers mesos de 2022 i preveu una desacceleració a partir de la segona meitat de l’any vinent.No obstant això, el Banc d’Espanya preveu que l’Estat tanqui l’any amb una taxa d’inflació del 3%, vuit dècimes més respecte a les darreres previsions del mes de setembre. Pel que fa a 2022, els preus experimentarien un creixement del 3,7%, gairebé dos punts més en comparació a les últimes estimacions.De fet, calcula que la taxa d’inflació subjacent –la que no té en compte el preu dels aliments no elaborats i de l’energia i, per tant, és més estable- tancarà l’any en el 0,5% i s’elevarà fins a l’1,8% i a l’1,4% pels exercicis 2022 i 2023, respectivament. Durant els últims anys, aquesta taxa s’havia situat en valors propers o inferiors a l’1%.Les modificacions arriben dos mesos després que el mateix governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, anticipés que l’organisme faria “una revisió significativa a la baixa” de les previsions macroeconòmiques. En la comissió de pressupostos celebrada l’octubre passat al Congrés, De Cos va alertar que la recuperació econòmica estava sent “incompleta” i va demanar que es mantinguin els estímuls que s’han posat en marxa per pal·liar els efectes de la crisi de la covid-19.