Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El Banc d’Espanya exigeix al govern espanyol l’elaboració d’un pla “anticipat” per reduir el dèficit públic

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha exigit al govern espanyol l’elaboració d’un pla “anticipat” per reduir el dèficit públic i fer front a l’increment de dèficit estructural arran de la crisi […]

Avatar
Agències 06/07/2021

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha exigit al govern espanyol l’elaboració d’un pla “anticipat” per reduir el dèficit públic i fer front a l’increment de dèficit estructural arran de la crisi de la covid-19. “És molt important dissenyar un programa de consolidació fiscal que garanteixi la sostenibilitat del sistema i ens prepari per a futures crisis”, ha assenyalat aquest dilluns el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, en la ‘Trobada del sector bancari’ organitzada per l’IESE. Si bé el màxim responsable de l’organisme regulador ha comentat que “ara no és el moment d’implantar-lo”, opina que comptar-hi generaria “credibilitat” als mercats.

Durant la seva intervenció, Hernández de Cos ha insistit en la necessitat d’elaborar polítiques de recuperació tant a curt com a mitjà i llarg termini. “Les projeccions macroeconòmiques anticipen un creixement robust en els pròxims trimestres, […] però segueixen existint elements d’incertesa”.En aquest sentit, ha destacat que l’any 2020 ja es van observar “alguns senyals de deteriorament de la qualitat creditícia”. A tall d’exemple, els crèdits en vigilància especial es van incrementar un 24,3% en termes interanuals, mentre que durant els primers tres mesos de 2021 ho han fet un 37,5%. Pel que fa a la cartera de crèdits dubtosos, aquesta es va incrementar un 23% el 2020 o un 15,9% durant els tres primers mesos de 2021.És per això que Hernández de Cos, tal com va fer ahir l’exministre Luis de Guindos en el mateix esdeveniment, ha defensat la necessitat de mantenir una política fiscal “prudencial” per facilitar la recuperació de l’economia. També ha assenyalat que la crisi de la covid-19 ha fet palesa la importància de “disposar de coixins de capital suficients” per “absorbir riscos inesperats” i, alhora, “la necessitat de vigilar l’evolució del risc de crèdit”.Pel que fa al sector bancari, el governador del Banc d’Espanya ha subratllat que cal completar el procés d’unió bancària i afrontar els reptes de la digitalització o la gestió dels riscos climàtics. “Tot això permetria al sector europeu explorar les sinergies i beneficis de la diversificació associats a potencials processos de consolidació en l’àmbit continental”, ha conclòs.