Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El Banc d’Espanya demana un increment “dràstic” de rastrejadors per evitar nous confinaments

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha reclamat aquest dimarts que s’incrementi “de forma dràstica” la capacitat de detecció i rastreig de la covid-19 per evitar nous confinaments a l’Estat. Segons el […]

Avatar
Agències 25/08/2020

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha reclamat aquest dimarts que s’incrementi “de forma dràstica” la capacitat de detecció i rastreig de la covid-19 per evitar nous confinaments a l’Estat. Segons el supervisor bancari, també caldria reforçar la prevenció d’interaccions amb persones d’edat avançada. Així, es podrien mitigar les conseqüències d’un futur rebrot, “alleugerint la pressió del sistema sanitari i evitant els costos econòmics associats a les mesures de confinament”. Tal com ha apuntat el Banc d’Espanya, la paràlisi de l’economia va tenir un cost “significatiu” en termes d’ocupació i activitat. Segons dades de la mateixa institució, el 21% de les empreses de l’Estat es van veure obligades a aturar l’activitat entre el 30 de març i el 9 d’abril.

Malgrat el fort impacte que està tenint la pandèmia sobre l’economia espanyola –el PIB va caure un 22,1% interanual durant el segon trimestre-, el Banc d’Espanya considera que la suspensió de les activitats no essencials va ser una mesura efectiva per contenir l’expansió de la covid-19. De fet, subratlla que al voltant del 37% dels contagis es produeixen en el lloc de treball.En aquest sentit, també defensa que el cost mensual de realitzar tests a gran escala i aïllar aquells que presenten una PCR positiva són inferiors a les pèrdues econòmiques que la pandèmia podria provocar en menys d’una setmana. “L’experiència de països com Alemanya, Corea del Sud i Taiwan confirmen les possibilitats d’èxit d’aquesta estratègia; la pandèmia en aquests països ha evolucionat de forma relativament més favorable sense necessitat d’imposar mesures de confinament tan extremes”, afirma el Banc d’Espanya.Per altra banda, el supervisor bancari ressalta la importància d’incrementar el nombre de rastrejadors amb l’objectiu d’evitar que les diferències econòmiques entre les diferents regions de l’Estat siguin encara més grans. En aquest sentit, posa de manifest que, en aquells municipis on el percentatge d’empreses que no presten serveis essencials és més elevat, s’ha registrat una major caiguda en l’afiliació a la Seguretat Social. De fet, l’organisme subratlla que, en alguns casos, el 100% dels negocis d’una població es van veure obligats a tancar durant l’estat d’alarma.