Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1708
La República

El Banc d’Espanya avisa d’una “pèrdua significativa de l’impuls reformador”

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha alertat en l’article ‘El Semestre Europeu 2019 i les recomanacions Específiques per a Espanya’ de la “pèrdua significativa de l’impuls reformador” a la UE i […]

Agències 06/08/2019

ACN Barcelona.-El Banc d’Espanya ha alertat en l’article ‘El Semestre Europeu 2019 i les recomanacions Específiques per a Espanya’ de la “pèrdua significativa de l’impuls reformador” a la UE i en països com Espanya després dels anys posteriors a la crisi. “Resulta especialment ressenyable l’insuficient progrés en les reformes en els països que registren desequilibris macroeconòmics”, assenyala l’informe, que demana aprofitar “la possibilitat que brinda l’actual fase d’expansió per recuperar marge de maniobra en les polítiques fiscals nacionals, potenciar el bon funcionament del mercat intern i crear condicions favorables per fomentar la inversió i augmentar la productivitat i el creixement potencial”. D’altra banda, el document recomana a l’Estat que explori la creació del Comitè Nacional de Productivitat ja que encara no en disposa, a l’igual que Àustria, Itàlia, Letònia i Estònia.

L’objectiu d’aquestes institucions és augmentar la responsabilitat de les autoritats nacionals en la identificació de les reformes estructurals que afavoreixin la productivitat i la competitivitat, a més d’un anàlisi de les seves avantatges i inconvenients i col·laborar en la seva implementació. Actualment, ja existeixen als Països Baixos, Irlanda, Portugal, Eslovènia, França, Xipre, Lituània, Luxemburg, Finlàndia, Bèlgica i Grècia.Les recomanacions de política econòmica per al conjunt de l’àrea de l’euro estan centrades en l’aprofundiment del mercat únic i en la millora de l’entorn empresarial i la qualitat institucional per enfortir la inversió. En el cas d’Espanya, reclama aplicar les recomanacions de la zona euro per millorar la productivitat utilitzant els ingressos extraordinaris per reduir el deute públic i millorar les polítiques actives del mercat de treball, com per exemple la transició cap als contractes indefinits. Entre d’altres, el Banc d’Espanya constata que l’endeutament exterior d’Espanya –també de Grècia, Portugal, Irlanda, Xipre i altres economies petites- segueixen sent “molt elevats” i adverteix que tot i el descens de la taxa d’atur segueix sent molt alta, especialment entre els joves. Així mateix, la CE també ha assenyalat Espanya com un dels 13 estats membres que serien objecte d’un examen exhaustiu per analitzar els factors dels seus desequilibris i les mesures necessàries per a la seva correcció.Altres recomanacions són impulsar la inversió destinada a la innovació, l’eficiència energètica i les infraestructures ferroviàries per al transport de mercaderies i ampliar les interconnexions energètiques. Per últim, destaca a necessitat d’avançar en la Llei de Garantia d’Unitat de Mercat.