Dijous, 5 d'agost de 2021 - Edició 1106
La República

El Banc d’Espanya atribueix l’alta taxa d’atur universitari a la “baixa qualitat” dels estudis superiors

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha atribuït l’elevada taxa d’atur dels universitaris espanyols a una “menor qualitat” dels estudis superiors, en comparació amb els seus homòlegs europeus. “Tampoc es pot descartar […]

Avatar
Agències 24/11/2020

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha atribuït l’elevada taxa d’atur dels universitaris espanyols a una “menor qualitat” dels estudis superiors, en comparació amb els seus homòlegs europeus. “Tampoc es pot descartar la presència de característiques estructurals de l’economia que limiten la capacitat del mercat de treball per absorbir adequadament els fluxos de nous titulats superiors”, ha admès l’entitat, en un anàlisi publicada al seu Butlletí Econòmic i on compara la situació laboral dels llicenciats universitaris espanyols amb els de la zona euro. El Banc d’Espanya recorda que la taxa d’atur dels universitaris espanyols d’entre 30 i 34 anys va ser l’any 2018 quasi el doble que la xifra dels universitaris europeus sense feina (9,8% vs 5,8%).

“La gran taxa d’atur dels titulats espanyols en comparació amb els de l’àrea euro no sembla que sigui per la diferent especialització per tipus de carrera”, ha continuat l’anàlisi de l’entitat liderada per Pablo Hernández de Cos. De fet, la taxa d’atur dels titulats universitaris espanyols va ser l’any 2018 molt més alta per a totes les titulacions, amb l’excepció de les arts, humanitats i idiomes. Tant a Espanya com a la resta de la zona euro, les ciències socials i jurídiques constitueixen el grup de titulacions més freqüent entre les persones d’entre 30 i 34 anys amb estudis universitaris, amb un pes que ronda un terç del total. Les segueixen els camps relacionats amb l’enginyeria i la sanitat. La crisi financera del 2008 com a detonantUna forma de mesurar la qualitat del sistema universitari és la proporció de titulats superiors que treballen en llocs d’elevada qualificació, segons el Banc d’Espanya. En el seu anàlisi, s’observa que els joves universitaris espanyols treballen en llocs d’elevada qualificació en una proporció menor que l’europea. A pesar de l’existència de patrons similars en les carreres que elegeixen els joves espanyols i els joves de la resta de la zona euro, el Banc d’Espanya aprecia algunes diferències: la proporció d’universitaris en les carreres d’educació, tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), serveis i sanitat és major a l’estat espanyol. Per contra, les carreres relacionades amb les ciències socials i el dret, les enginyeries i les arts tenen un menor pes, en comparació amb la zona euro. Aquestes diferències eren molt menors l’any 2006, per això el Banc d’Espanya considera que aquesta diferent especialització dels universitaris espanyols va aparèixer després de la crisi financera del 2008.