Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El Banc d’Espanya alerta d’una major “vulnerabilitat” de l’economia per l’augment de l’endeutament

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha alertat d’una major “vulnerabilitat” de l’economia per l’augment de l’endeutament, segons recull ‘l’Informe d’Estabilitat Financera’ presentat aquest dijous. El regulador ha assegurat que la incertesa […]

Avatar
Agències 29/04/2021

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha alertat d’una major “vulnerabilitat” de l’economia per l’augment de l’endeutament, segons recull ‘l’Informe d’Estabilitat Financera’ presentat aquest dijous. El regulador ha assegurat que la incertesa continua sent molt elevada i ha proposat mantenir les ajudes econòmiques fins a la consolidació de la recuperació. En concret, ha reclamat donar suport a les empreses viables amb dificultats i dissenyar d’un pla de reformes estructurals “ambiciós” i un programa de consolidació fiscal per aplicar-se progressivament un cop la recuperació sigui “robusta”. Així mateix, ha demanat mantenir una “vigilància estreta” del sistema financer per identificar i mitigar els riscos.

Entre els riscos per a l’estabilitat del sistema financer, el Banc d’Espanya ha alertat de la persistència d’elements d’incertesa associats a l’evolució de la pandèmia, l’augment dels preus dels actius amb risc o el ressentiment de l’oferta de crèdit per la materialització del risc latent de crèdit, l’absència de noves mesures de suport o la retirada prematura de les actuals. El regulador també ha avisat de les vulnerabilitats del sistema financer, com la “dèbil situació financera” de determinades llars i empreses, amb una “significativa incertesa” sobre els ingressos i la capacitat de pagament dels deutes. La pandèmia ha suposat també un “deteriorament notable” de la posició financera de les administracions públiques i, per tant, un augment de la vulnerabilitat davant possibles pertorbacions addicionals. El regulador ha proposat plans “creïbles i sostinguts” de consolidació fiscal per fer front a l’augment del dèficit el 2020 i el nivell d’endeutament. El Banc d’Espanya també ha avisat de la baixa rendibilitat i capacitat de generar capital per part de les entitats bancàries, la qual cosa pressiona a la baixa la cotització del sector en els mercats financers. La pandèmia ha provocat un impacte negatiu de 8.000 milions d’euros en el resultat consolidat del sector bancari espanyol. Així mateix, el marge dels interessos i les comissions ha caigut prop d’un 10% el 2020 i les provisions han augmentat significativament. Per altra banda, la taxa de crèdits dubtosos s’ha reduït un 3,8% en el conjunt de l’any, lluny del descens del 19% registrat el 2020. Tot i això, les mesures aplicades per les autoritats per mitigar l’impacte de la crisi estan endarrerint l’aparició de la morositat. Per aquest motiu, el Banc d’Espanya considera “fonamental” analitzar indicadors del deteriorament creditici latent en els balanços de les entitats.