Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El Banc d’Espanya alerta d’un repunt del crèdit dubtós en el sector comercial un cop acabin les moratòries

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha alertat d’un repunt del crèdit dubtós en el sector comercial un cop acabin les moratòries. Fins ara, l’impacte de la pandèmia en la qualitat creditícia […]

Avatar
Agències 22/07/2021

ACN Madrid.-El Banc d’Espanya ha alertat d’un repunt del crèdit dubtós en el sector comercial un cop acabin les moratòries. Fins ara, l’impacte de la pandèmia en la qualitat creditícia d’aquest segment ha estat “contingut” i la proporció d’hipoteques amb algun tipus d’incompliment no ha mostrat variacions significatives. Aquest impacte reduït s’explica, en part, per l’efecte de les mesures aprovades pel govern espanyol, com els programes de garanties o les moratòries. Per altra banda, el crèdit nou destinat al segment comercial s’ha ressentit de manera significativa des de l’inici de la pandèmia. El volum de noves hipoteques ha caigut un 36% el 2020 respecte a l’any anterior, amb un nivell pròxim al mínim observat durant els quinze darrers anys.

La caiguda del crèdit nou ha estat inferior al descens de les transaccions, la qual cosa pot ser conseqüència de l’augment de noves operacions de refinançament per alleugerir les necessitats de liquiditat dels propietaris. Aquest fenomen es va observar també a l’inici de la crisi financera de 2008, tot i que amb uns nivells de concessions de crèdits i compravendes dues vegades superiors als actuals. Per altra banda, l’enduriment de les condicions de concessió de les hipoteques comercials observada abans de la pandèmia s’ha prolongat durant els últims mesos i les entitats han tingut més cautela a l’hora de concedir aquest tipus de crèdits.Fins ara, l’impacte de la crisi en la qualitat creditícia dels immobles comercials ha estat “continguda”, però el supervisor alerta d’un possible repunt del crèdit dubtós per la finalització de les mesures aprovades pel govern espanyol per fer front a la pandèmia, com els programes de garanties o les moratòries. Aquestes últimes registraven un import concedit de 9.000 milions d’euros en el primer semestre d’aquest any.En les hipoteques sobre immobles comercials, el deutor és en moltes ocasions una persona jurídica amb responsabilitat limitada, per la qual el risc d’aquestes operacions podria ser més alt que l’associat a les hipoteques sobre habitatge. En aquest segment, en cas d’impagament, el banc té el recurs de l’habitatge i del patrimoni del propietari. Així mateix, la caiguda del valor dels immobles comercials redueix el valor de recuperació d’aquests préstecs en cas d’impagament.