Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

El Banc dels Aliments treballa a ple rendiment per superar les xifres del 2021 malgrat la pujada dels preus

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Banc dels Aliments treballa a ple rendiment per superar les xifres del 2021 malgrat la pujada de preus. La campanya del Gran Recapte espera recollir prou queviures per poder abastir les famílies durant dos o tres mesos. El cap de logística del punt de classificació de la Zona Franca a Barcelona, Oriol Dolader, ha explicat en declaracions a l’ACN que encaren el cap de setmana amb “un optimisme moderat”. En aquest centre s’han agrupat durant la tarda unes 200 persones de diferents edats i s’han dedicat a separar i classificar els diferents productes bàsics de menjar, destinats posteriorment a cobrir les necessitats de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat.

De fet, el Banc dels Aliments ha reconegut en un comunicat que les dades obtingudes al llarg de la tarda a les demarcacions de Tarragona, Lleida i Girona, així com a les comarques de Barcelona, fan preveure que se superarà “amb escreix” la xifra de recaptació de l’any passat “i se situaria a prop dels 5 milions d’euros”. Tot i això, la xifra definitiva no es coneixerà fins d’aquí a uns dies “perquè és un recompte complex per la gran varietat de formats de donació”.

Publicitat

De moment, la sensació és d’allò més “positiva” i Dolader subratlla que molta gent s’ha bolcat a fer aportacions físiques en els diferents centres on s’han instal·lat els punts de recollida. Durant dos anys – coincidint amb la pandèmia del coronavirus – els supermercats només podien fer la recollida en forma de transferència econòmica. Una via que només sis cadenes han mantingut, mentre que la resta han tornat a recuperar la formula del 2019.

“Una transacció econòmica és una opció més freda, en canvi la unió que es fa a través de la donació d’aliments física és molt maca”, opina Dolader, que també afegeix que es tracta d’un moment que les famílies comparteixen amb els més petits. Un altre punt afegit és la quantitat: “el valor d’una bossa pot oscil·lar entre els 7 i els 12 euros, una mica superior a les donacions de 5 euros, per exemple”. A més, recorda que s’han trobat casos de gent que ha anat més enllà i ha donat carros de la compra sencers per valors de 60 euros.

Tot plegat, arriba, però en un context realment complicat on els preus s’han disparat en comparació amb els del 2019. “Els preus estan pels núvols, aliments com la llet que estaven a 0,48 cèntims s’han enfilat fins als 0,80 cèntims, amb la previsió que puguin arribar a l’euro”, recorda el cap de logística. A més, el nombre de beneficiaris també ha augmentat. En aquest cas donen resposta a les necessitats de 330 entitats amb 140.000 persones que en depenen.

“Estem donant més aliments a les persones més necessitades i, de fet, a partir del dilluns ja en començarem a repartir des del magatzem. Depenent de la quantitat en podríem tenir per dos o tres mesos”, relata Dolader, “Entenem que les donacions puguin baixar, per això diem que aspirem a xifres del 2021”.

<strong>Ritme frenètic i molt bon ambient</strong>

Els dos torns del magatzem de la Zona Franca de Barcelona han treballat durant tot el dia a un ritme frenètic, a partir de cadenes de classificació perfectament muntades. Embalar, empaquetar, marcar, seleccionar… són les diferents accions que han anat alternant a ritme de música i molta complicitat entre els equips, formats per gent de totes les edats.

Hi havia qui s’estrenava com a voluntari per primera vegada, com la Lara Yera, de 13 anys, que ha vingut amb la seva mare per posar el seu granet de sorra. “Crec que és una bona idea ajudar a la gent que més ho necessita”, assenyala. En el seu cas, quan ha entrat a les quatre de la tarda ha començat fent caixes i, posteriorment, s’ha dedicat a col·locar els aliments a dins. L’experiència ha estat positiva i creu que de cara l’any que ve repetirà.

De fet, altres voluntaris com en Francesc Alavedra, han repetit diverses vegades i, en el seu cas concret, ja porta venint a fer de voluntari de forma consecutiva 11 anys. Entre els principals motius, “el bon ambient” i la “bona col·laboració” que troba entre els assistents. “Volem ajudar, i fer-ho així ens acaba de motivar perquè també ens agrada enriquir-nos nosaltres”, apunta.

També valora positivament que sigui un treball físic, de ritme ràpid, però sobretot més necessari que mai. “Entre la guerra, la crisi, la inflació i la covid, que n’estem acabant de sortir, fa falta tota aquesta ajuda”, conclou.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió