Dijous, 6 d'octubre de 2022 - Edició 1533
La República

El ballarí i coreògraf Nacho Duato, Premi Max d’Honor 2020

ACN Barcelona.-El Comitè Organitzador dels Premis Max de les Arts Escèniques ha atorgat per unanimitat el Premi Max d’Honor 2020 al ballarí i coreògraf Nacho Duato per ser “una figura […]

Agències 30/06/2020

ACN Barcelona.-El Comitè Organitzador dels Premis Max de les Arts Escèniques ha atorgat per unanimitat el Premi Max d’Honor 2020 al ballarí i coreògraf Nacho Duato per ser “una figura clau en la història de la dansa” espanyola. El comitè ha ressaltat la seva “trajectòria com a intèrpret i coreògraf, una carrera incansable compromesa amb la dansa i les arts escèniques del nostre país i amb la seva visibilitat internacional”. Ha destacat la seva “naturalesa pionera i revolucionària, i la seva tasca com a ambaixador de la dansa contemporània espanyola”. El coreògraf es preveu que rebi el guardó el 7 de setembre al Teatro Cervantes de Málaga durant la cerimònia de lliurament dels Premis Max que organitza la Fundació SGAE.

“Em fa una certa vergonya tornar després de tant de temps fora d’Espanya, però també especial il·lusió perquè aquests premis tenen molt pes i són de gran prestigi. M’estranya que sigui ja a tota la meva carrera, perquè continuo sentint que, amb cada treball, començo de nou”, ha declarat Duato. Juan Ignacio Duato Barcia va néixer a València el 1957, ciutat que el considera “ciutadà d’honor”. Coreògraf i intèrpret, no ha deixat de ballar des dels 16 anys, i les seves primeres coreografies les va signar amb només 23 anys. La SGAE en un comunicat destaca que convertit avui en un referent de la dansa contemporània tant a Espanya com fora, ha dirigit el Ballet del Teatre Mikhailovski a Sant Petersburg (2011-2015), el Ballet de la Staats Oper de Berlín (2015-2018) i ha creat centenars de coreografies, entre les quals destaquen les seves peces Arenal, Duende o Gilded Goldbergs. Va estar vint anys al capdavant de la Compañía Nacional de Danza (CND) (1990-2010), entitat que, sota les seves directrius, va ser considerada una de les més importants del món. Londres, Nova York, Tòquio, París, Moscou, Sidney… Són només algunes de les capitals a les quals va dur la dansa espanyola. Va signar més de 50 coreografies per la companyia que, després de la seva marxa, van quedar en l’oblit. “T’imagines que es llancessin a les escombraries 20 quadres de Velázquez perquè marxa? Perquè amb la dansa, en aquest país, sí que ha succeït, suposo que perquè no és palpable”, ha lamentat Duato. Actualment, Duato dirigeix el Ballet del Teatro Mikhailovski de Sant Petersburg, espai en el qual reconeix que “és on més m’han valorat”. Continua treballant amb el mateix equip de persones que l’han acompanyat durant tota la seva carrera: Pedro Alcalde i Sergio Caballero com a directors musicals, Jaafar Chavali, arquitecte iranià per l’arquitectura d’escena, Brad Fields com a director d’il·luminació, i Angelia Atlagić, com a figurinista, entre d’altres.