Dimecres, 28 de setembre de 2022 - Edició 1525
La República

El 85% de la plantilla d’Acciona a Nissan signa un acord per a l’extinció dels contractes i evita la via judicial

ACN Barcelona.-El 85% de la plantilla d’Acciona a Nissan –fins a 440 treballadors- han signat aquest dilluns un acord per a l’extinció dels seus contractes, desistint així de la celebració […]

Agències 15/03/2021

ACN Barcelona.-El 85% de la plantilla d’Acciona a Nissan –fins a 440 treballadors- han signat aquest dilluns un acord per a l’extinció dels seus contractes, desistint així de la celebració d’un judici al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) previst per al pròxim 18 de març. El pacte ha comptat amb el suport de les seccions sindicals d’UGT, CSIF i USOC i inclou les mateixes condicions que empresa i empleats van acordar el 23 de desembre passat. Així, els treballadors que han signat l’acord passaran a ser inclosos dins el procés de reindustrialització de Nissan. A banda, s’estableix la creació d’un fons per finançar un pla específic de formació i es fixen indemnitzacions de com a mínim 50 dies de salari per any treballat sense topalls.

Les seccions sindicals que avalen l’acord representen 9 dels 13 integrants del comitè d’empresa, que no participaran en el judici previst per al 18 de març, segons ha informat el Col·lectiu Ronda, que ha assessorat els treballadors en la negociació amb la companyia. Els sindicats que sí que es presentaran al TSJC seran Comissions Obreres (CCOO) i la Confederació General del Treball (CGT), els quals no han subscrit l’acord amb Acciona i defensen la nul·litat de l’acomiadament col·lectiu.Inicialment, el TSJC es va negar a homologar l’acord pel fet que no estava signat per tota la representació de la plantilla, tot argumentant que el pacte “lesionava els drets” de CCOO i la CGT. Amb aquesta nova signatura, les seccions d’UGT, CSIF i USOC han volgut mostrar conformitat davant els acords pactats amb l’empresa i, alhora, distanciar-se de CCOO i la CGT.L’acord rubricat aquest dilluns inclou “el compromís de les parts per fer el possible per aconseguir que la plantilla sigui un agent actiu en el procés de reindustrialització de la planta de Nissan”, així com un fons de 100.000 destinat a la formació del personal, segons ha informat al Col·lectiu Ronda. Pel que fa a les compensacions econòmiques, es preveu una indemnització de 50 dies de salari per any treballat sense topalls en funció de l’antiguitat per a les persones que acceptin voluntàriament un nou lloc de treball amb garanties d’estabilitat derivat del procés de reindustrialització.En cas que el treballador en qüestió no hagi trobat feina, rebrà la mateixa indemnització més una quantitat lineal de 300 euros per any d’antiguitat. Per altra banda, els empleats que no vulguin optar als llocs de treball derivats de la reindustrialització percebran de forma immediata una indemnització de 52 dies de salari per any treballat, també sense topalls per antiguitat, però sense el pagament lineal de 300 euros per any treballat.L’advocat del Col·lectiu Ronda, Josep Pérez, admet sentir-se “profundament satisfet” per la signatura d’un acord que dóna resposta a les peticions d’uns treballadors que fa més de sis mesos que acumulen “molta angoixa i patiment”.