Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El 71% dels metges de família admet problemes a l’hora de prescriure opioides, segons un estudi

ACN Barcelona.-El 71% dels metges especialistes en medicina familiar i comunitària admet problemes a l’hora de prescriure opioides (analgèsics forts), ja sigui per mal ús o abús dels mateixos, perquè […]

Avatar
Agències 29/01/2020

ACN Barcelona.-El 71% dels metges especialistes en medicina familiar i comunitària admet problemes a l’hora de prescriure opioides (analgèsics forts), ja sigui per mal ús o abús dels mateixos, perquè són pacients amb polimedicació, per dubtes en les indicacions i l’elecció del fàrmac o per resistència dels propis professionals i pacients. És un dels resultats d’una enquesta de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), que analitza com i quins opioides prescriuen els metges. Han respost 551 professionals. El 39% dels facultatius també ha reconegut que no consultava amb les Unitats de Dolor, tot i prescriure dosis elevades. Els principals motius són la falta de comunicació i l’accessibilitat.

Un 15% de la població major de 65 anys pateix dolor sever o extrem. Els fàrmacs més consumits són els analgèsics per al dolor, amb un 25% del total dels medicaments prescrits. El perfil de l’enquestat va ser de metgessa, amb una edat mitja de 46 anys, una experiència d’entre 10 i 20 anys a l’atenció primària, i amb entre 1.500 i 2.000 pacients assignats de l’àrea sanitària de Barcelona.Un 33,6% dels enquestats va dir que tenia entre 5 i 10 pacients que utilitzaven opioides forts per al dolor crònic no oncològic; un 29,8% tenia entre 10 i 20 pacients, i un 21,4%, més de 20 pacients.Un 87,1% dels metges i metgesses especialistes en medicina familiar i comunitària prescriu opioides forts per a dolor múscul-esquelètic; un 43% ho fa pel dolor neuropàtic, i un 18.1%, per al tractament de la fibromiàlgia.