Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El 70% de bars i restaurants de Barcelona tornen a obrir per “minimitzar pèrdues” encara que no els surtin els números

|

- Publicitat -

ACN Barcelona.-El 70% dels bars i restaurants de Barcelona tornen a obrir per “minimitzar pèrdues” encara que no els hi surtin els números, després de 40 dies tancats i amb una situació econòmica “molt delicada”, particularment a Ciutat Vella. En canvi, els barris de la capital han viscut una segona desescalada més optimista i a primera hora algunes places ja tenien taules plenes. El Gremi de Restauració de Barcelona ha celebrat que, finalment, la reobertura no hagi sigut un “tancament encobert” sinó que s’hagi produït “desescalada en tota regla”, “després de dies de moltíssima tensió” i d’una rectificació “forçada” per part del Govern que han permès “reobrir amb unes condicions de mínima viabilitat”, ha dit el seu director general, Roger Pallarols.

El 30% de negocis que no aixecaran la persiana aquest dilluns són restaurants que normalment fan més del 50% de la facturació amb els àpats nocturns i que no veuen viable servir fins a les 21.30 h, ha afegit Pallarols. El director general del Gremi creu que “el repte per la fase 2 serà modificat el toc de queda per permetre l’àpat del sopar”, allargant-lo fins a la mitjanit cosa que faria que “tota la restauració es pogués reactivar”.Ciutat Vella, deserta”Tota la restauració que està dins dels recorreguts més turístics serà molt difícil de reactivar”, ha dit Pallarols que creu que “estem lluny de recuperar” els bars més turístics. Un dels pocs establiments que han aixecat la persiana als voltants de la Rambla ha sigut el pub irlandès Flaherty’s, amb 20 anys d’història a la ciutat. “Nosaltres ens hem salvat perquè som part del barri i no només som un local turístic”, ha explicat la seva propietària, Clodagh Enright, a l’ACN.”Tornem amb il·lusió perquè tancar és ingressar 0 i això és inviable”, afirma malgrat reconèixer que “és difícil que els surtin els comptes”. Ara mateix, han reincorporat un terç de la plantilla, formada per 20 empleats i han fet torns per curts per aconseguir desafectar el màxim de persones de l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que van registrar a mitjans d’octubre.Per aconseguir més clientela, el Flaherty’s ha adaptat l’oferta i farà menús de migdia per primera vegada, així com ofertes de cafès i entrepans calents per esmorzar. “Tenim la cuina oberta i aprofitarem totes les hores que ens donen. Farem esmorzars, dinars i sopars, en un horari més ‘irlandès’. Tant de bo la gent s’adapti i vingui a sopar a les 19.30 h en lloc de les 21.30 h”, ha assenyalat la propietària d’aquest pub que assegura que demostraran que són responsables i compliran totes les restriccions. En aquest sentit, Daniel Brasé, gerent de la Federació Intercomarcal de l’Hostaleria, la Restauració i el Turisme ha demanat a les autoritats que “s’apliqui la llei amb totes les conseqüències” contra els restauradors que no compleixin les restriccions però que s’eviti un tancament generalitzat. “Hi ha gent que no està complint i nosaltres el que demanem és que hi hagi mà dura perquè el que no volem és que se’ns torni a tancar d’un dia per l’altre”, ha dit Brasé, abans de recordar que la resolució es va publicar molt tard i es va haver de rectificar. Els barris de Barcelona, més optimistesEls barris de la capital catalana han viscut una segona desescalada més optimista i a primera hora algunes places ja tenien taules plenes. És el cas de la plaça de la Vila de Gràcia que ha vist com els clients omplien els espais disponibles per prendre els primers esmorzars asseguts a les terrasses. Una de les primeres persones que han pogut beure un cafè a les taules ha sigut la Laura, una jove resident al barri “encantada” perquè el seu aniversari ha coincidit amb la reobertura dels bars. “He vingut a celebrar el meu aniversari amb una amiga perquè per fi ens deixen sortir. D’aquí a poc vindran dues amigues més perquè només podem ser quatre”, ha dit, assegurant que s’havia llegit bé les normes abans d’anar al bar.Un d’aquests negocis és el bar Las Heras que ha viscut amb “molta il·lusió” deixar el servei per emportar enrere i poder tornar a servir amb gots de vidre i no de plàstic. “Encara és aviat, la gent començarà a sortir més tard. Esperem que al migdia comenci a estar ple”, explica la seva gerent i copropietària, Sílvia Fernàndez.El bar té 10 treballadors i només 2 han pogut sortir de l’ERTO que van presentar quan es va decretar el tancament generalitzat de la restauració. Depenent de com funcioni la setmana es plantegen desafectar més personal. De moment, aprofiten per reclamar a l’Ajuntament que els contesti sobre la petició d’ampliació de terrassa que van fer quan va començar la primera onada. Al consistori també reclamen que, de cara a l’hivern els deixin treure estufes sense límits per poder atraure els clients.”Aquest any és tot pèrdues i encara tenim sort perquè tenim terrassa. L’aforament del 30% és ridícul”, diu Fernàndez que lamenta que no ha pogut accedir a l’ajuda especial que el Govern va planificar pels autònoms perquè podia servir menjar per emportar. “Treballo per intentar pagar les despeses perquè no tinc cap guany”, ha insistit.”La solució contra la covid no passa per ensorrar-ho tot, per ensorrar la manera amb què tanta gent es guanya la vida. La restauració és un sector capil·lar. Els 40 dies de tancament ho han posat en evidència”, ha afirmat el director general del Gremi de Restauració. Per aquest motiu, els representants sectorials exigeixen “estabilitat” pel sector que ara mateix mira de sobreviure en un any “fallit”, on l’únic objectiu de les empreses “és intentar quadrar els números” intentant limitar al màxim l’endeutament, segons Pallarols. “Si no centrem tots els objectius a protegir el màxim volum d’empreses possible, ens trobarem amb una ciutat desertitzada que no podrà encarar la reactivació econòmica quan es donin les circumstàncies per fer-ho”, ha avisat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió