Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El 66% dels europeus aposten per donar competències en salut a la UE per fer front a la covid-19

ACN Brussel·les.-El 66% dels europeus aposten per donar competències en salut a la Unió Europea (UE) per poder fer font a la covid-19. Segons els resultats preliminars d’una enquesta de […]

Avatar
Agències 20/10/2020

ACN Brussel·les.-El 66% dels europeus aposten per donar competències en salut a la Unió Europea (UE) per poder fer font a la covid-19. Segons els resultats preliminars d’una enquesta de l’Eurocambra, els ciutadans comunitaris creuen que la UE hauria de tenir més competències per fer front a la pandèmia, mentre que només el 25% consideren que ja té prou competències. L’estudi també apunta que el 54% dels ciutadans defensen augmentar el pressupost europeu per tal de fer front a la crisi, mentre el 31% considera que la UE ja té prou recursos financers.

Dels 27 estats membres, els ciutadans de 20 defensen incrementar els comptes comunitaris. A Xipre, Grècia i Espanya és on més es defensa la necessitat d’augmentar els recursos de la UE, mentre que a Dinamarca, els Països Baixos, Suècia i Finlàndia és on estan més en contra d’augmentar el pressupost comunitari. Segons l’enquesta, els ciutadans europeus consideren que on s’han de destinar més recursos pressupostaris és a la salut pública, seguida de l’impuls a la recuperació econòmica i el canvi climàtic. La salut pública és la prioritat per als ciutadans de 18 estats.Pel que fa al finançament europeu, el 77% dels ciutadans defensen que no es donin recursos a aquells països que no respecten l’estat de dret i la democràcia. Només el 12% dels europeus es mostra en contra d’aquesta condicionalitat. En el cas d’Espanya, el 80% dels enquestats estan a favor de no donar finançament si no es respecta l’estat de dret i la democràcia. L’estudi també apunta que el 39% dels europeus han vist reduïts els seus ingressos com a conseqüència de la pandèmia, mentre el 27% esperen que tingui un impacte en el futur. Només el 27% defensen que la covid-19 no tindrà cap impacte en els seus ingressos. Els ciutadans de Xipre, Grècia i Espanya són els que diuen haver estat més afectats econòmicament per la pandèmia, mentre que els de Dinamarca, Luxemburg, els Països Baixos i Finlàndia són els menys perjudicats.