Dijous, 2 de desembre de 2021 - Edició 1225
La República

El 6% del catàleg de les plataformes haurà de ser en català

ACN Barcelona.-El català tindrà una quota mínima d’un 6% en el catàleg de les plataformes en la nova llei de l’audiovisual de l’Estat. L’acord entre el govern espanyol i ERC […]

Avatar
Agències 23/11/2021

ACN Barcelona.-El català tindrà una quota mínima d’un 6% en el catàleg de les plataformes en la nova llei de l’audiovisual de l’Estat. L’acord entre el govern espanyol i ERC estableix que del 30% de la quota de producció europea obligatòria fixada per la UE, la meitat (un 15%) hagi de ser en alguna de les llengües oficials de l’Estat: un 40% en català, gallec o basc (amb qualsevol combinació) i el 60% en castellà. La llei també preveu destinar a la producció en llengües cooficials un 10% dels fons recaptat per l’ICAA de l’impost a plataformes privades (del 5%) i públiques (el 6%), que ja fixa la norma. Fonts del ministeri d’Economia esperen que el Consell de Ministres pugui donar llum verda al text “properament” i que s’aprovi i entri en vigor el 2022.

El text acordat també estableix crear un fons de promoció de la llengua per incloure a les plataformes el doblatge i subtitulació ja existent i garantir nous doblatges i subtitulacions, que les plataformes hauran d’incorporar als seus catàlegs. D’aquesta manera, es recuperarà part de la producció existent en català. Fonts del ministeri d’Economia circumscriuen aquesta incorporació de producció audiovisual “a banda” del 6% fixat per la norma i consideren “natural” reutilitzar aquest recurs, que les televisions hauran de cedir de manera gratuïta. “No computaran com a quota”, aclareixen. Amb tot, insisteixen que hi ha una “certa obligació” de les plataformes a incorporar-ho, subjecte sempre a que el doblatge o la subtitulació tinguin els estàndards de qualitat tècnica de la plataforma. L’acord també incorpora la llengua de signes catalana i garanteix que el mínim del 15% de la producció de televisió lineal pública de l’estat sigui en català, basc o gallec. L’avantprojecte de llei també estableix en el 3,5% l’obligació de finançament anticipat d’obres de producció independent, superant de llarg el 0,9% de la normativa actual. Règim sancionadorEl percentatge es calcularà anualment i inclourà un règim de sancions, que encara està per concretar.