Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

El 56% dels europeus aposta per incrementar el pressupost de la UE per superar la crisi de la covid-19

ACN Brussel·les.-El 56% dels ciutadans europeus aposta per incrementar el pressupost de la Unió Europea (UE) per superar la crisi causada per la covid-19. Segons una enquesta de l’Eurocambra, el […]

Avatar
Agències 14/07/2020

ACN Brussel·les.-El 56% dels ciutadans europeus aposta per incrementar el pressupost de la Unió Europea (UE) per superar la crisi causada per la covid-19. Segons una enquesta de l’Eurocambra, el 56% dels europeus creu que la UE hauria de tenir més recursos financers per fer front a les conseqüències de la crisi, mentre que el 30% considera que l’actual pressupost ja és suficient. L’enquesta indica que els ciutadans de 20 estats membres estan a favor que la UE augmenti el pressupost, en 15 d’ells per àmplia majoria. Els ciutadans de Grècia, Xipre, Portugal i Espanya són els que més a favor estan d’augmentar els recursos financers de la UE, mentre que els de Dinamarca, Suècia, els Països Baixos i Finlàndia són els que s’hi mostren més en contra.

Segons l’enquesta de l’Eurocambra, el 46% dels europeus no estan satisfets amb la resposta de la UE a la pandèmia, una xifra que redueix en sis punts la insatisfacció ciutadana expressada en l’enquesta feta entre l’abril i el maig. Així, el 49% dels enquestats sí que estan satisfets amb la resposta de la UE a la crisi, amb un augment de sis punts respecte a l’enquesta anterior. Els ciutadans d’Itàlia, Àustria, Grècia, Luxemburg i Espanya són els que més insatisfets estan amb la resposta europea a la crisi. Malgrat que els ciutadans de l’Estat són els cinquens que més insatisfets estan, la satisfacció augmenta en 15 punts respecte a l’enquesta anterior, cosa que situa els ciutadans espanyols com els que més han augmentat la satisfacció sobre la resposta de la UE a la pandèmia en les darreres setmanes.D’altra banda, el 53% dels enquestats no estan satisfets amb la solidaritat entre estats durant la pandèmia, mentre que el 39% sí que ho està. Augmenta així cinc punts la satisfacció pel que fa a la solidaritat europea respecte a l’enquesta anterior, amb increments en la majoria dels estats. A Portugal i Espanya és on més augmenta la satisfacció pel que fa a la solidaritat europea, malgrat que Espanya és el quart estat on més insatisfacció hi ha respecte a la solidaritat entre estats expressada durant la crisi.A més, el 68% dels enquestats creu que la UE hauria de tenir més competències per fer front a crisis com la covid-19, mentre que el 23% defensa que no. Es tracta de xifres similars a les de la darrera enquesta. Pel que fa a on s’han de destinar els recursos europeus, els enquestats consideren que la prioritat és invertir en salut pública, seguida d’inversions en la recuperació econòmica, en ocupació i canvi climàtic.