Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

El 4YFN suma prop de 800 startups i preveu créixer “substancialment” en espai de cara a l’any que ve

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El 4 Years From Now (4YFN) celebra la seva novena edició –la tercera consecutiva al recinte de Gran Via- omplint el pavelló 8.1 del MWC amb prop de 800 startups, 300 ponents i 1.000 inversors de tot el món. “Estem supercontents, eufòrics i podem dir que l’ecosistema internacional de les startups està de nou a Barcelona”, ha celebrat el director del 4YFN, Pere Duran, que ha avançat que preveuen créixer “substancialment” en superfície de cara a l’any que ve i ocupar part del pavelló inferior 8.0. “Ens hem quedat sense espai”, ha reconegut Duran. Enguany destaquen propostes innovadores com el primer calçat d’escalada fet a mida i personalitzat amb tecnologia d’impressió 3D (Athos) o un software per desxifrar el plor del nounat (Zoundream).

“Funciona a través d’intel·ligència artificial i és molt fàcil d’usar. El bebè plora, el sistema ho detecta i ho tradueix en només 15 segons”, ha explicat Sandra Pusil, neurocientífica i treballadora de Zoundream, companyia barcelonina situada al Bogatell. “De moment, és capaç de captar cinc tipus d’emocions o necessitats: gana, son, incomoditat, dolor i ganes d’eructar”, ha enumerat Pusil, que també ha assenyalat que el software permetrà identificar patologies de forma primerenca. “Funciona per a tots els nens i nenes, i serveix sobretot per a edats compreses entre els 0 i els 6 mesos. Després el bebè ja aprèn a fer entendre les seves necessitats als pares”, ha puntualitzat la neurocientífica de Zoundream.

Publicitat

Una altra de les startups apadrinades per Barcelona Activa és Athos, una empresa que fabrica els primers ‘peus de gat’ fets a mida i personalitzats amb impressió 3D. “Primer escanegem els peus de l’usuari amb un escàner físic, després el client pot personalitzar el calçat segons el tipus d’escalada o l’estètica que vulgui i, finalment, el fabriquem i l’entreguem”, ha comentat Emili Taixés, fundador i conseller delegat de la firma. “Hem començat amb els peus de gat perquè hi ha una gran necessitat d’adaptabilitat. Es tracta d’un calçat molt tècnic i ajustat al peu que genera molt de patiment, dolor, lesions i deformacions als escaladors”, ha recordat Taixés.

“Aquest calçat revolucionari fet a mida és de gran ajuda, tan a mig com a llarg termini”, ha apuntat el conseller delegat d’Athos, que ha posat la mirada més enllà i ha assenyalat que en el futur es podrien fer sabates per a muntanyisme i atletisme amb la mateixa tecnologia. “Inclús per a calçat del dia a dia”, ha puntualitzat Taixés. L’Ajuntament de Barcelona acompanya més de 50 startups al 4YFN, un 25% de les quals tenen presència a mercats internacionals i un 34% estan liderades per una CEO o una dona cofundadora. La Generalitat, a través d’ACCIÓ i el Biocat, també apadrina una xifra molt similar d’startups catalanes (56) al 4YFN.

<strong>Recobriments comestibles 100% i drons de paqueteria</strong>

Sobresurten Bio2Coat, recobriments comestibles 100% naturals que mantenen les fruites i verdures fresques durant més temps; Mixo Machine, la primera màquina de còctels automatitzada; Closer2event, solució per trobar allotjament proper a qualsevol esdeveniment; Sweanty, pegats intel·ligents per a l’anàlisi de la suor; o AldoraTech, un servei logístic impulsat per un dron. “L’any passat hi vam ser amb un estand petit i una maqueta. I enguany ja venim amb un dels nostres drons, amb moltes hores de vol, per ensenyar com funciona la paqueteria aèria”, ha ressaltat Eduard Gómez, fundador i conseller delegat d’AldoraTech.

“Ho portem per trencar la barrera social que encara veu llunyà el repartiment via drons. Però la tecnologia és aquí i és una pràctica senzilla, segura i propera”, ha manifestat Gómez. “L’any que ve ja es veuran casos aquí a Catalunya”, ha pronosticat el fundador d’AldoraTech, que ha lamentat però que “la tecnologia va molt més ràpida que la normativa”. “Els drons de repartiment venen sonant des del 2016 –quan Amazon els va anunciar- però no ha estat fins aquest gener que no s’ha integrat per llei l’operativitat d’aeronaus tripulades amb aeronaus no tripulades”, ha recordat Gómez. De moment, AeroTech centra la seva activitat a zones rurals, però amb la idea “d’anar-se apropant a les grans ciutats”.

“El nostre negoci no passa per vendre els drons sinó per fer un tipus de ‘dron as a service'”, ha detallat el conseller delegat d’AeroTech. “Un servei on es munta un petit centre d’operacions en un magatzem (farmacèutic o el que sigui) amb un cost fix, i un cost de subscripció mensual per dron”, ha comentat Gómez. “Fins ara només es permetia un pilot per aeronau, però això ja s’ha superat i un sol pilot pot portar-ne cinc o sis. Això ha abaratit costos, ens permet ser molt competitius en entorns postals i podríem arribar a ser-ho en l’e-commerce”, ha conclòs el fundador d’AeroTech.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió