Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El 45% dels negocis catalans són pessimistes de cara a finals d’any malgrat el repunt en la confiança empresarial

ACN Barcelona.-El 45% dels negocis a Catalunya encara es mostren pessimistes de cara a finals d’any arran de la crisi de la covid-19. Malgrat tot, la confiança dels empresaris torna […]

Avatar
Agències 13/10/2020

ACN Barcelona.-El 45% dels negocis a Catalunya encara es mostren pessimistes de cara a finals d’any arran de la crisi de la covid-19. Malgrat tot, la confiança dels empresaris torna a créixer per segon trimestre consecutiu. Segons les dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), l’índex de confiança empresarial Harmonitzat (ICEAH) a Catalunya de cara al quart trimestre se situa en els 106,9 punts, un 12,6% més respecte al trimestre anterior. És la primera vegada que l’índex torna a superar la barrera dels cent punts després que esclatés la pandèmia (durant el segon trimestre va marcar 93,9 punts i durant el tercer en va marcar 94,9). De fet, Catalunya és la segona comunitat on més creix l’índex, només superada per Cantàbria (+16,2%).

L’índex de confiança empresarial a Catalunya se situa lleugerament per sobre la mitjana estatal, que de cara al quart trimestre marca 105,5 punts. No obstant això, la confiança dels negocis catalans segueix en uns mínims que no s’havien registrat des del primer trimestre de l’any 2013, quan l’índex marcava cent punts exactes. Abans que esclatés la pandèmia, durant el primer trimestre de l’any, la confiança empresarial a Catalunya era de 134,6 punts.De cara a l’últim trimestre de l’any, tan sols un de cada deu gestors d’establiments empresarials a Catalunya creu que la situació serà favorable. Pel que fa a la resta, un 44,5% pensen que l’escenari evolucionarà de forma normal i el 45,4% restant mostren una opinió pessimista. Malgrat les poques veus que veuen el futur amb bons ulls, els empresaris catalans són dels més optimistes de l’Estat, només superats per Extremadura (allà, el 12,1% pensa que la situació anirà a millor).El comerç, el sector més preocupatTot i que l’índex de confiança empresarial s’ha incrementat a tots el sectors de l’economia espanyola, alguns es mostren més preocupats que d’altres. On més s’ha incrementat l’índex pensant en el quart trimestre ha estat a la construcció (+14%) i a la indústria (+12,6%), situant-se per sobre la variació mitjana a tot l’Estat (10,5%). Els sectors de l’hostaleria i el comerç, en canvi, han vist com l’índex s’incrementava tan sols un 8,4% i un 6,6%, respectivament.Pel que fa a la mida de les empreses, les més preocupades per la situació futura són les pimes, especialment aquelles que compten amb un nombre reduït de treballadors. En les companyies amb menys de deu assalariats, l’índex de confiança s’ha incrementat només un 9%, mentre que en aquelles d’entre 50 i 199 treballadors l’increment ha sigut del 9,5%. En els negocis d’entre 10 i 49 empleats, l’índex ha crescut un 10,5%. Per altra banda, la confiança a les empreses de 200 a 999 treballadors ha pujat un 13,7%, i a les de més de mil empleats ho ha fet un 15,5%.