Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

El 43% dels expedients oberts per l’Oficina per la No Discriminació de Barcelona tracten sobre racisme i xenofòbia

ACN Barcelona.-El 43% dels expedients oberts el 2019 per l’Oficina per a la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona van tractar sobre racisme i xenofòbia, amb un total de 98 […]

Avatar
Agències 29/01/2020

ACN Barcelona.-El 43% dels expedients oberts el 2019 per l’Oficina per a la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona van tractar sobre racisme i xenofòbia, amb un total de 98 casos, segons les dades presentades aquest dimecres. Aquest equipament municipal, que acompanya persones que han patit situacions de discriminació, va obrir durant l’any passat un total de 228 expedients per discriminació i va assessorar 439 persones. . El segon eix pel qual s’ha produït més discriminació és el d’orientació sexual i identitat de gènere. Ha estat el motiu exposat pel 22% de les persones ateses, amb 50 casos. Els drets que s’han vulnerat més són el de integritat moral, prestació de serveis, integritat física i admissió.

Els casos de racisme i xenofòbia continuen sent els que tenen més volum d’atesos a l’Oficina de No Discriminació, amb un total de 98 expedients oberts per discriminació. Entre els casos que han arribat n’hi ha de relacionades amb el tracte vexatori per raó d’origen en casos relacionats amb drets d’admissió en locals d’oci nocturn. “Destacar el cas d’una reconeguda discoteca de la ciutat on vam fer una formació en no discriminacions i drets humans per haver discriminat algunes persones”, ha explicat el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra.El balanç del 2019 de l’Oficina de No Discriminació també detecta un repunt de situacions de discriminació en l’àmbit de comunitats de veïns i un increment en les restriccions o denegació d’accés a diferents serveis d’entitats bancàries per raó d’origen. “Una ciutadana de Barcelona d’origen nigerià va anar a sis entitats financeres i li van negar en totes el dret a obrir un compte”, ha afegit Serra. “Sobretot hem rebut queixes referides a insults, menyspreus i comentaris ofensius de retorn al país d’origen”, ha expressat Serra.Pel que fa a l’eix de l’orientació sexual o de gènere, els 50 casos registrats han tingut lloc en espais com escoles, comunitats de veïns i veïnes, transports públics i en l’àmbit laboral. Els 50 casos de discriminació per LGTBIfòbia estan relacionats amb insults i agressions físiques, així com tracte humiliant i vexatori. “Entorn del transport públic, s’han atès 21 persones que han patit un cas de discriminació al metro, a l’autobús, al tram o al taxi”, ha remarcat Serra. Es tracta de casos, segons ha indicat, on hi ha hagut agressions físiques i insults, majoritàries cap a persones LGTBI, en situacions de no pagament de bitllet i sospita de furts.Serra ha explicat que, per posar fi a aquestes situacions de discriminació, s’han posat en marxa 105 orientacions, suport i apoderament de persones que han estat víctimes de discriminació, 95 assessoraments i atencions jurídiques i 65 coordinacions i derivacions a altres serveis. També s’han fet 56 mediacions i intermediacions, 26 més que l’any anterior. Del total de casos, un 57% són denúncies de discriminació per part d’homes i un 39% de dones. “Ens preocupa perquè creiem que hi ha una normalització de les situacions de discriminació femenines”, ha recalcat Serra. La majoria de casos són de gent situada a la franja d’edat dels 26 als 39 anys i la forma més comuna d’establir el primer contacte amb l’oficina és per telèfon.