Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El 42% dels afiliats de CCOO són federalistes mentre que un 28% es declaren independentistes i un 23% autonomistes

ACN Barcelona.-El 41,8% dels afiliats de CCOO són federalistes mentre que un 27,9% es declaren independentistes i un 22,7% desitja que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma. Així es desprèn […]

Avatar
Agències 13/05/2021

ACN Barcelona.-El 41,8% dels afiliats de CCOO són federalistes mentre que un 27,9% es declaren independentistes i un 22,7% desitja que Catalunya continuï sent una comunitat autònoma. Així es desprèn de l’enquesta sobre opinions i actituds sociopolítiques de l’afiliació del sindicat, que s’ha elaborat prèviament al 12è congrés de CCOO. Segons els resultats publicats aquest dijous, les opcions no independentistes totalitzen el 72,1% de les respostes. Pel que fa a partits, l’informe també mostra que gairebé 3 de cada 10 s’identifiquen amb En Comú Podem, mentre que un 18% dona suport a ERC i un 17% al PSC. A continuació, hi ha Junts (5,9%), la CUP (5,5%), Ciutadans (4%) i Vox (1,4%). La formació ultradretana té més suport que el PDeCAT (0,6%) i el PP (0,3%).

El volum de persones que responen l’opció ‘Altres opcions polítiques’ és considerable, del 18,9%, fet que s’atribueix la insatisfacció del jovent amb la política i a l’altra quantitat d’afiliats nascuts fora de l’Estat, que ja representen un 10% del total.L’enquesta indica que dues terceres parts dels integrants de l’organització sindical majoritària de Catalunya donen suport a la celebració d’un referèndum “sobre la relació Catalunya-Espanya”. En concret, un 49,8% dels afiliats estan molt d’acord amb la consulta i un 16,4% es posicionen com a “bastant d’acord”.El sindicat que dirigeix Javier Pacheco té 147.632 persones afiliades, 7.500 més que el 2016. L’organització celebrarà el 12è congrés per renovar el comitè executiu entre el 21 i el 23 de maig a l’auditori del Fòrum.Al llarg dels últims quatre anys s’ha renovat el 40% dels afiliats, fet que dificulta fer una evolució sobre les opinions sociopolítiques, ha explicat Dolors Llobet, secretària d’Afiliació, Estudis i Coordinació de Direcció de CCOO de Catalunya. En aquest sentit, Llobet ha indicat que “l’afiliació de CCOO està experimentant la mateixa evolució respecte al fet nacional que la població general” en els últims quatre anys.En lloc de traçar una comparació amb les dades antigues del sindicat, l’informe es fixa en les enquestes del Centre d’Estudis d’Opinió de novembre del 2020. En el cas del referèndum, es constata que la ciutadania de Catalunya hi està més d’acord que l’afiliació al sindicat, ja que un 77,6% de població general mostra el seu suport al referèndum, onze punts per sobre que l’afiliació de CCOO.Pel que fa a l’estatus polític, les opcions de canvi de l’statu quo presenten un percentatge una mica superior a CCOO que a la ciutadania en general. Tot i això, en l’enquesta del sindicat l’opció majoritària és la federal, i en el conjunt de la ciutadania s’opta per l’Estat independent.En el cas de l’enquesta de CCOO, les opcions no independentistes totalitzen el 72,1% de les respostes. D’altra banda, pràcticament un 70% de l’afiliació està d’acord amb un canvi de la situació actual, cap a un Estat federal o independent.Per edat, s’observa que com més anys es té, més suport es dona al federalisme. L’opció ‘Un estat independent’ se situa per sobre de la mitjana entre el grup més jove i el grup de 46 a 64 anys.D’altra banda, els afiliats del sindicat diuen que la seva primera preocupació és, amb diferència, és l’atur i la precarietat, seguida de la salut, l’educació, la desigualtat, el canvi climàtic i l’accés a l’habitatge. Les dones situen la violència masclista en el sisè lloc d’importància mentre que els homes la situen en el tretzè. Dos terços de l’afiliació creu que s’han fet avenços lents en la igualtat de gènere, però l’afiliació femenina és menys optimista en aquest sentit.