Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El 30% dels treballadors de metro que han passat l’examen mèdic per amiant tenen afectacions pulmonars, segons CCOO

ACN Barcelona.-CCOO ha denunciat aquest dilluns que més d’un 30% dels treballadors que han passat un examen mèdic en les revisions mèdiques per l’amiant pateixen afectacions pulmonars. El membre del […]

Avatar
Agències 08/04/2019

ACN Barcelona.-CCOO ha denunciat aquest dilluns que més d’un 30% dels treballadors que han passat un examen mèdic en les revisions mèdiques per l’amiant pateixen afectacions pulmonars. El membre del comitè de salut del metro de Barcelona, José Manuel Moreno, ha detallat que de les 802 persones que s’han sotmès a la revisió, 22 tenen afectacions pleurals i 22 més de laringe, que TMB no reconeix; a més de 249 afectats més de diferents tipus, que s’hauran de controlar amb TAC anuals (65 casos) i semestrals (25). Per la seva banda, el responsable de salut laboral de CCOO, Francesc Montoro, s’ha preguntat en “quin preu es valora la salut d’una persona” i ha destacat la necessitat “‘anar més lluny i fer prevenció”. “Passa en el metro però també en la indústria de l’àmbit de manteniment ferroviari i en la construcció”, ha afegit.

“L’empresa segueix sense fer res ni reconèixer-ho. No tenim cap dada, ens hem vist obligats a interposar inspeccions de Treball perquè ens donin alguna dada”, ha lamentat el membre del comitè de salut del metro de Barcelona, José Manuel Moreno, en roda de premsa coincidint amb la jornada de vaga convocada pels treballadors contra la gestió que fa l’empresa en aquesta crisi.El responsable de salut laboral de CCOO, Francesc Montoro, ha comentat que possiblement no es pot demostrar que hi hagi una “causalitat” entre l’amiant i les afectacions però sí que ha ressaltat que és un percentatge molt elevat respecte altres empreses, on “segurament no arribi al 30%”. Per això, ha demanat a empreses i administracions “no tirar pilotes fora”, així com “polítiques públiques” per part de la Generalitat i dels ajuntaments, amb la creació d’un parc públic amb instal·lacions que puguin contenir amiant. En aquest sentit, s’ha referit al fet que hi ha escoles que encara tenen uralita. “No volem alarmisme de cap manera, volem intervenció i prevenció, però si les administracions i empreses no es belluguen és terreny abonat per l’alarmisme i els ‘franctiradors’ que començaran a presentar demandes a dojo”, ha avisat Montoro.Montoro ha afegit que les demandes de quantitat “no posen remei” sinó que “reparen econòmicament el dany”. “L’estratègia que cal seguir és reconèixer el problema, atacar-lo conjuntament i posar-nos a treballar treballadors i empreses i també des de l’àmbit institucional”, ha indicat.Per la seva banda, el secretari d’organització del sector ferroviari estatal, Rafael Garcia, ha comentat, respecte a la demanda “inajornable” del sindicat per crear un fons de compensació per a les víctimes de l’amiant, que és la “solució més equànime” i que ja s’ha implantat a França i Bèlgica, per exemple. Garcia ha advertit que en els propers anys sortiran nous casos i que les empreses “intentaran rentar-se’n les mans” argumentant que ja no tenen amiant en el seu procés productiu i que la llei ja fa anys que no permet utilitzar-lo.En la roda de premsa, també hi ha participat el membre de CCOO el metro de Madrid Alfonso Blanco, que ha explicat que “en breu” es pot haver de suprimir el servei en alguna de les línies per falta de trens, ja que les unitats on es detecta es precinten i s’immobilitzen fins que no es tregui l’amiant. Fins ara, n’hi ha 62. En el cas de la capital espanyola, s’han detectat quatre afectats, dels quals dos han mort, i ha avançat que properament es podrien anunciar dos casos nous.