Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

El 23,9% de les oportunitats laborals de 2023 a Catalunya seran per a graduats en formació professional

ACN Barcelona – Gairebé una de cada quatre oportunitats laborals del 2023 a Catalunya seran per a titulats en Formació Professional. Aquesta és una de les dades que es desprèn […]

Agències 01/12/2022

ACN Barcelona – Gairebé una de cada quatre oportunitats laborals del 2023 a Catalunya seran per a titulats en Formació Professional. Aquesta és una de les dades que es desprèn del darrer informe sobre aquest àmbit elaborat per CaixaBank Dualiza i difós aquest dijous. Concretament, les ofertes per a graduats d’FP representaran el 23,9% del total, una xifra lleugerament superior a la de la mitjana estatal, que se situa en el 23,6%. Tanmateix, a Catalunya hi havia el curs passat més de 179.000 matriculats en formació professional, el que suposa un 5,5% més que el curs anterior i un creixement acumulat del 53% des del 2012.

“La reforma més necessària és la de la formació i l’educació, perquè la formació és sinònim d’ocupabilitat, i l’ocupació és sinònim de cohesió social. És la millor manera de lluitar contra les desigualtats socials”, ha ressaltat el president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, durant la presentació de l’estudi, celebrada a Barcelona. En aquest sentit, es destaca també el valor de l’FP Dual, que combina formació i treball en empreses.

“Les empreses prefereixen contractar a titulats que hagin passat per FP dual, tant en grau mitjà, com en grau superior”, destaca la responsable del Centre de Coneixement i Innovació de Dualiza, Mónica Moso. D’altra banda, la directora de l’entitat, Paula San Luis ha ressaltat que l’FP és la modalitat de formació és la que “més creix”, juntament amb els màsters i per sobre de la universitària. “Al mercat laboral també tenim notícies positives perquè de la població ocupada més del 24% és d’FP”, ha afegit.

L’informe ha quantificat per primera vegada les oportunitats d’ocupació que es generaran a Espanya fins a l’any 2030 per a titulats de Formació Professional i que s’estima més de dos milions. D’aquestes oportunitats, més d’un milió corresponen als que cursin una FP de Grau Superior i 912.000 per a aquells que estiguin cursant un Grau Mitjà.

Tanmateix, l’estudi alerta que a tot l’estat més de 90.000 llocs de feina podrien quedar vacants per la falta de graduats de formació professional, unes 40.000 d’elles a Catalunya de mitjana entre 2022 i 2030. Per sectors professionals, l’estudi vaticina que a Catalunya les ofertes per a graduats d’FP es concentraran, principalment, al sector industrial, els serveis, la construcció i l’agricultura.