ACN Barcelona – El 22@ s’ha recuperat de la crisi de la covid durant el 2021, que s’ha tancat amb xifres d’inversió rècord de 1.048 milions d’euros, superant les dades del 2019. El districte innovador ha tornat a la normalitat i ha recuperat la demanda prepandèmia amb contractacions de 125.000 metres quadrats d’oficines, un 184% més que el 2020, segons un estudi elaborat per la firma Cushman & Wakefield. Durant l’any, s’han registrat dues operacions de prelloguer de més de 20.000 metres quadrats, protagonitzades per Glovo i Webhelp. L’associació empresarial privada que reuneix les principals empreses del districte barceloní, 22@ Network, ha advertit de la falta de superfície disponible i ha reclamat a les administracions que facilitin l’arribada de talent.
Els sectors que estan ubicats al 22@ que són majoritàriament serveis i oficines, són les que “han guanyat” després de la crisi de la covid i ara estan tenint bons resultats, ha explicat a l’ACN Javier Bernades, soci de Cushman & Wakefield i president de la comissió d’Urbanisme i territori de l’associació.
Bernades ha destacat “el missatge molt clar de confiança de la comunitat inversora en el 22@” que es desprèn de les dades presentades, no només amb edificis acabats i llogats sinó en sòls que s’han de desenvolupar, fet que veu com “la màxima expressió de la confiança amb el futur”. L’associació preveu que el bon ritme de contractació continuï durant el 2022, tot i que descarta que es registrin operacions de tants metres quadrats com les que s’han vist aquest any passat. L’estudi assenyala que la zona comptarà amb 28 projectes nous o reformats que sumaran 311.000 metres quadrats a l’estoc d’oficines fins al desembre del 2023.
Pel que fa a l’impacte del teletreball, l’expert ha assegurat a l’ACN que fins a l’any que ve no es veurà “l’impacte real” de la nova manera de treballar. Segons ha explicat, en un 30% dels casos s’han reduït els metres quadrats de les operacions, però ho ha atribuït més a una necessitat d’estalviat i de protegir els comptes d’explotació. En aquest sentit, s’ha notat un increment “important” de la demanda d’espais flexibles o cotreball per part d’empreses que estan decidint quina serà “l’estratègia definitiva” del seu model d’oficines en el futur, ha dit.
Amb tot, durant l’any també s’ha notat com la falta de superfície disponible que ha empès als inversors a prendre posicions en tots els micromercats, principalment, al nord del districte, on l’activitat va continuar amb normalitat malgrat l’arribada de la pandèmia.
<strong>Modificació urbanística</strong>
L’estudi s’ha presentat el dia abans que l’Ajuntament de Barcelona voti la proposta d’aprovació provisional de la modificació del Pla General Metropolità pel districte tecnològic 22@ que contempla un increment dels habitatges de protecció oficial i de les zones verdes. En aquest sentit, Bernades ha dit que el consistori ha tingut en compte les al·legacions de l’associació per “assegurar que la modificació del pla general és viable” i ha mantingut “parcialment” l’esperit innovador del districte.
Segons el president del 22@Network, Enric Urreta, “l’últim trimestre ha estat fantàstic” tot i l’entorn canviant per la pandèmia i per l’aprovació de la modificació del pla, “que no deixarà descontent a ningú, però tampoc satisfet”. Urreta creu que l’any 2022 serà un “gran any i de recuperació” en l’àmbit immobiliari, però ha assegurat que aquest àmbit “no ho és tot” perquè el districte necessita “una potenciació a escala internacional” i un “creixement en l’àmbit residencial” i per això ha demanat a l’Ajuntament, a la Generalitat i a l’Estat que apostin pel model actual del 22@.
“Sense l’arribada de tecnologia, de professionals i companyies Barcelona pot patir un alentiment en un moment en què els competidors naturals estan creixent bé”, ha insistit.
<strong>Oficines a Barcelona</strong>
Malgrat la situació provocada per la pandèmia i l’auge del teletreball, el segment d’oficines a Barcelona va tancar l’any amb una inversió total que frega els 2.000 milions d’euros, un augment significatiu respecte als 755 registrats l’any anterior.
La demanda total d’oficines de Barcelona en 2021 ha estat un 86% superior a la registrada en 2020 havent-se contractat un total de 332.000 metres quadrats. El 22@ ha sigut responsable de més de la meitat del volum d’inversió d’oficines realitzada a Barcelona.
“Les empreses han passat de l’estat mental de superar a la crisi a tornar a créixer i a tornar a prendre decisions i a contractar oficines”, ha explicat Bernades.