Dijous, 30 de març de 2023 - Edició 1708
La República

Edicions del Periscopi recupera deu títols per reivindicar l’ànima de la primera dècada de l’editorial

ACN Barcelona – Edicions del Periscopi ha anunciat aquest dilluns que publicarà una col·lecció “limitada” i dels deu exemplars que representen l’ànima de la primera dècada de l’editorial. Els deu […]

Agències 30/01/2023

ACN Barcelona – Edicions del Periscopi ha anunciat aquest dilluns que publicarà una col·lecció “limitada” i dels deu exemplars que representen l’ànima de la primera dècada de l’editorial. Els deu volums es publicaran des d’aquest gener fins a mitjans d’octubre amb la publicació de 1.000 exemplars per a cada títol. La col·lecció representa a les persones que formen Periscopi i reivindiquen el catàleg. ‘Edicions del Periscopi 10 anys / 100 llibres’ compta amb autors “diferents entre si” que són “claus” per entendre la narrativa actual. Els primers exemplars que es publicaran són ‘Ànima’ de Wajdi Mouawad i ‘Un cor massa gran’ d’Eider Rodríguez. Els darrers títols seran ‘La confessió de la lleona’ de Mia Couto i ‘La campana de vidre’ de Sylvia Plath.

Periscopi arriba als 10 anys amb 100 llibres a les seves esquenes. L’editor Aniol Rafel ha explicat que viuen una situació de “privilegi” gràcies al suport dels lectors. Amb dades de 2021, l’editorial produeix un 0,37% del total de la producció en català. La quota de mercat és del 4,47% i, en el cas de la ficció, arriben al 6,66%.

També han detallat que en els últims tres anys han ocupat la segona posició en vendes en llibreries de llibres en català. Han concretat que al llarg d’aquesta dècada un 70% de la producció han estat traduccions i la resta obra d’autors catalans. “Publiquem allò que ens sembla interessant pel catàleg”, ha explicat Rafel davant la pregunta de si haurien de publicar més autors catalans i realitzar menys traduccions. Els seus exemplars han rebut sis Premis Llibreter.

Pel que fa a la col·lecció dels 10 anys de l’editorial, també han explicat que els exemplars tindran un disseny diferent, que fa desaparèixer puntualment la tradicional franja característica de la portada dels seus llibres. “Els criteri no és que siguin els 10 millors llibres o els més venuts, ens havia de representar a nosaltres. Són la posada en comú de les persones que treballem a l’editorial”,  ha comentat l’editora Marta Rubirola.

De tots els títols se n’ha fet una nova edició, amb una nova revisió lingüística i amb un epíleg de cada persona de Periscopi explicant perquè s’ha escollit aquell volum. Un dels llibres conté un text del desaparegut Vicenç Pagès.  

Al llarg d’aquest any, la col·lecció també recuperarà títols com ‘Memòria del buit’ de Marcello Fois, ‘L’aigua és això’ de David Foster Wallace o ‘Gegants de gel’ de Joan Bensiu.

Pel que fa a altres novetats de l’editorial per aquest any hi ha ‘L’ala dreta’ de la poeta Mircea Cărtărescu que ja està a la venda, ‘El ritme de Harlem’ de Colson Whitehead o ‘La malnada’ de Beatrice Salvioni.