Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

ECP proposa una reforma del Codi Penal retroactiva per tal que els polítics independentistes puguin sortir en llibertat

ACN Barcelona.-En Comú Podem vol proposar una reforma del Codi Penal retroactiva per tal que els polítics independentistes empresonats, en cas de ser condemnats, puguin sortir en llibertat. Per fer-ho […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Barcelona.-En Comú Podem vol proposar una reforma del Codi Penal retroactiva per tal que els polítics independentistes empresonats, en cas de ser condemnats, puguin sortir en llibertat. Per fer-ho possible han creat un grup de treball amb diversos juristes com Martín Pallín, José María Mena o Javier Pérez Royo per fer “un text més aclaridor sobre els delictes de sedició i rebel·lió”. La reforma, que ha presentat aquest dimarts el candidat al Congrés dels Diputats per En Comú Podem, Jaume Asens, també contempla eliminar els delictes d’injúries a la corona, enaltiment del terrorisme, i derogar la llei mordassa, entre altres aspectes. Amb aquesta reforma els comuns volen frenar el que consideren que és “una deriva de criminalització dels drets fonamentals que ha portat a situacions excepcionals des del punt de vista democràtic”.

El cap de llista d’En Comú Podem pel 28-A vol que una reforma del Codi Penal en la pròxima legislatura aclareixi l’abast dels delictes de rebel·lió i sedició pels quals s’està jutjant al Tribual Suprem els líders independentistes. Aquesta modificació permetria evitar “interpretacions arbitràries” per evitar que “hi hagi dubtes de quina és la voluntat” del legislador”, ha explicat Asens des de la presó Model, on s’ha reunit amb diputats del seu grup i juristes amb els quals ha creat un grup de treball per reformar el Codi Penal per tal que “garanteixi els drets fonamentals”. “És una cosa que és susceptible de ser debatuda i de ser aclarida”, ha considerat tot recordant que hi ha “juristes i polítics” que fan una “interpretació diferent” de la que fa la seva formació, que considera que “no hi ha delicte en els fets que s’estan jutjant” en el Suprem.Segons el candidat dels comuns si el Codi Penal afegís el condicionant “amb armes” en la definició de violència que inclou el delicte de rebel·lió, no hi hauria dubtes. Amb tot, Catalunya en Comú no parteix d’una proposta concreta i considera que ha ser el Congrés dels Diputats qui debati sobre el tema. “Que aquesta proposta sigui viable dependrà de la correlació de forces” que surti del 28 d’abril, ha afirmat.Jaume Asens ha explicat que en cas que els líders independentistes siguin condemnats pels delictes de rebel·lió i sedició, podrien ser alliberats després de la reforma del Codi Penal que proposen, ja que “s’aplicaria de forma retroactiva perquè seria més beneficiós per ells”.La reforma del Codi Penal que proposa En Comú Podem va més enllà dels delictes de rebel·lió i sedició i també inclou la derogació dels articles d’injúries al Rei, enaltiment del terrorisme, contra els sentiments religiosos i contra els símbols de la pàtria i la derogació de diversos articles de la llei mordassa i de forma especial, una reforma dels articles que tipifiquen les agressions sexuals. La intenció del partit és eliminar el delicte d’abús sexual i només contemplar el d’agressió sexual.El grup de treball sobre la reforma del Codi Penal que han impulsat els comuns compta amb un equip de juristes externs que participaran en l’elaboració de propostes. Entre ells hi ha l’exmagistrat del Tribunal Suprem Jose Antonio Pallín, l’advocada Laia Serra, l’exfiscal José Maria Mena, el professor de dret constitucional Joaquín Urías i l’advocada i mediadora Mercè Claramunt.