Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Ecologistes insten els partits que poden formar Govern a incorporar mesures per la gestió de l’aigua

ACN Barcelona.-Diverses organitzacions ecologistes de Catalunya han reclamat als partits que poden formar Govern que incorporin un decàleg de mesures sobre l’aigua. Han evidenciat i lamentat l’”escassa” presència de l’emergència […]

Avatar
Agències 02/03/2021

ACN Barcelona.-Diverses organitzacions ecologistes de Catalunya han reclamat als partits que poden formar Govern que incorporin un decàleg de mesures sobre l’aigua. Han evidenciat i lamentat l'”escassa” presència de l’emergència climàtica en el debat polític i especialment el tema de l’aigua. Per això, s’han adreçat als equips negociadors de les formacions per a que incorporin la gestió de l’aigua als possibles acords. Entre les mesures hi ha incorporar el Dret humà a l’aigua i al sanejament a la legislació catalana, aplicar mesures per un bon estat ecològic de totes les masses d’aigua, garantir el compliment estricte i prioritari dels cabals de manteniment i que només es puguin fer concessions de captació a administracions o empreses públiques.

També reclamen impulsar una modernització dels regadius on l’estalvi d’aigua vagi a garantir els cabals de manteniment, complir el retorn de cabals al riu Ter, fomentar la participació ciutadana amb la recuperació i readaptació dels Consells de Conca, auditar l’explotació minera d’Iberpotash al tram mig de la conca del Llobregat, modificar les normatives que dificulten “acords democràtics” decidits pels plens municipals per a remunicipalitzar els serveis d’aigua i crear una oficina de suport als municipis que vulguin recupera la gestió directa de l’aigua. Per últim, demanen adreçar els fons europeus ‘Next Generation’ de la Unió Europea a reforçar el sector de la gestió pública, aconseguir el bon estat ecològic de totes les masses d’aigua i a implementar mesures d’adaptació als efectes de la crisi global. Entre els signants hi ha Àgora del Besòs, Aigua és Vida, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública, Associació de Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres, Grup de Defensa del Ter, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica, Plataforma Preservem el Litoral del Maresme, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Prou Sal i la Taula del Llobregat.