Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Ecologistes en Acció porta la Generalitat al TSJC per “reiterats incompliments” dels valors permesos d’ozó

ACN Barcelona.-L’organització Ecologistes en Acció ha decidit portar la Generalitat al Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons l’organització, el Govern ha incomplert “sistemàticament” des del 2012 els valors màxims […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Barcelona.-L’organització Ecologistes en Acció ha decidit portar la Generalitat al Tribunal de Justícia de Catalunya (TSJC). Segons l’organització, el Govern ha incomplert “sistemàticament” des del 2012 els valors màxims permesos d’ozó troposfèric. Ecologistes en Acció vol que s’obligui la Generalitat a fer plans de millora de la qualitat de l’aire en un termini màxim de tres mesos a Catalunya, així com plans d’acció a curt termini a l’Àrea de Barcelona i el Camp de Tarragona. A més, reclamen que si hi ha un reiterat incompliment hi hagi un arrest domiciliari de les autoritats competents fins que aprovin els plans i que se’ls imposi una multa de 1.500 euros diaris a les autoritats competents fins que es faci el pla.

En el seu escrit, l’organització assegura que la Generalitat ha incomplet la llei de qualitat de l’aire i protecció de l’atmosfera perquè no han fet plans per a la millora de la qualitat de l’aire en zones on els nivells d’un o més contaminants regulats superi hi hagi risc de fer-ho els llindars de qualitat; i la llei de Protecció de l’Ambient Atmosfèric i la llei de canvi climàtic. Segons Ecologistes en Acció, el Govern també està vulnerant el dret a la protecció de la salut i el dret al medi ambient reconeguts a la Constitució Espanyol, així com el dret al medi ambient recollit a l’Estatut d’Autonomia. També els acusen d’incomplir diversos decrets relatius a la millora de la qualitat de l’aireL’organització es queixa que la Directora General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic desestimés la seva petició d’adopció urgent d’actuacions de millora de qualitat de l’aire, que reclamen des del 2016. “Davant la resposta negativa i la indefensió enfront de les greus afectacions derivades dels drets vulnerats, l’organització ha recorregut en via judicial perquè el Govern compleixi amb les seves obligacions legals en matèria de qualitat de l’aire i salut pública”, exposen.A la demanda es fa un recull exhaustiu dels valors de l’ozó troposfèric a Catalunya i s’assenyala que des del 2012 s’estan incomplint els mínims. En aquest sentit, alerten dels costos sobre la salut humana, els ecosistemes naturals i econòmics que això pot tenir i evidencien que cal plans d’actuació per tal de fer front a la situació.A la resolució de la directora general que desestima la necessitat de fer urgentment un pla de millora de qualitat de l’aire, entre altres punts s’argumenta que l’article 16 de la Llei 34/2007 i 24 del decret 102/2011 no estableixen l’obligació d’elaborar plans específics per a cada contaminant, en concret per a l’ozó troposfèric, i que correspon a l’administració decidir si aprova un pla per a cada contaminant o un pla que abordi les mesures aplicables a diversos contaminants. A més, assenyalen que els plans i programes que faci una comunitat autònoma han de tenir en compte els plans i programes d’àmbit estatal.