Diumenge, 2 d'abril de 2023 - Edició 1711
La República

Dues associacions de taxistes denuncien Uber, Cabify i Freenow per “abús de posició dominant”

ACN Barcelona.-Taxi Project i Elite Taxi Barcelona han denunciat Uber, Cabify i Freenow davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) […]

Agències 02/06/2021

ACN Barcelona.-Taxi Project i Elite Taxi Barcelona han denunciat Uber, Cabify i Freenow davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) per “pràctiques col·lusòries, abús de posició dominant, pràctiques deslleials i estratègia de preus predatoris”, segons una nota conjunta difosa per les associacions. Ambdues demanen que s’apliquin sancions greus a les firmes denunciades, sancions que, segons indiquen, poden arribar fins als deu milions d’euros. A banda, els representants dels taxistes acusen la CNMC i Acco de “donar suport” a la “competència deslleial” de milers d’autoritzacions de lloguer de Vehicles de Transport amb Conductor (VTC).

Segons les dues associacions, aquestes autoritzacions no van ser “mai” atorgades per fer serveis urbans, però en canvi els han fet de manera “persistent” els darrers anys. Per això acusen les dues entitats de “passar per alt la il·legalitat i il·legitimitat” de les VTC i d’intentar que les autoritzacions “es multipliquessin fins a l’absoluta liberalització”.El portaveu d’Elite Taxi, Tito Álvarez, assegura que la CNMC ja ha dictaminat amb anterioritat que les tres apps tenen un percentatge elevat en aquest segment de mercat i ha afirmat que han aportat proves que demostren que estan seguint “una estratègia predatòria de preus”. “Les tres apps amb una posició dominant estan aplicant els mateixos descomptes. Són pràctiques per eliminar la competència”, ha indicat. Aquest és un camp on les associacions en defensa dels taxistes no havien entrat fins ara. Les organitzacions sí que havien presentat demandes a la Fiscalia de Delictes Econòmics. Álvarez ha admès que no tenen “moltes esperances que la CNMC o l’ACCO contestin positivament” perquè “no confien” en aquest tipus d’organisme, “pensat com un braç armat dels lobbies”. Tot i això, ha avisat que l’estratègia en la regulació de la competència “no acaba aquí” i ha obert la porta a tirar endavant una demanda judicial per prevaricació contra les aplicacions.