Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

Dret a Morir Dignament recorda que els pacients de covid-19 també tenen dret a decidir el seu tractament

ACN Barcelona.-L’associació Dret a Morir Dignament (DMD) recorda que tots els pacients, també els de covid-19, tenen el dret a accedir a la seva informació clínica i a prendre les […]

Avatar
Agències 03/04/2020

ACN Barcelona.-L’associació Dret a Morir Dignament (DMD) recorda que tots els pacients, també els de covid-19, tenen el dret a accedir a la seva informació clínica i a prendre les decisions sobre el tractament, fent ús del dret a l’autonomia personal derivada del consentiment informat. En el mateix sentit, les persones grans, si tenen la capacitat de prendre decisions, han d’estar ben informades, de manera veraç i comprensible, i han de ser elles les que donin el consentiment o no a les teràpies proposades, segons la situació, el pronòstic i els seus valors vitals.

“Si es respecta el dret a l’autonomia, es poden evitar maltractaments derivats d’hospitalitzacions precipitades que provoquin morts indignes a les ambulàncies, als serveis d’urgències, a les primeres hores d’hospitalització o mesures d’aferrissament terapèutic a l’UCI, que mai seran ètiques i menys que mai si es prenen sense tenir en compte el que desitja la persona”, diu l’entitat. “Pensem que l’ingrés a l’UCI de persones molt grans, en moltes situacions, pot ser considerat més un aferrissament o obstinació terapèutica que una veritable possibilitat de salvar vides dignes. A més, moltes vegades, comportaran un procés de mort més indigne”, afegeix DMD.Per a les persones que ja tenen demències o altres patologies que els impedeixen prendre decisions, l’entitat recorda l’existència del Document de Voluntats Anticipades, que potser moltes d’aquestes persones han signat. En aquest sentit, recorden el dret a rebre cures pal·liatives. Aquestes cures pal·liatives poden ser hospitalàries, però també a casa o a les residències. “És important que en aquests moments no es parli només de reforçament de les UCI sinó també de reforçament d’equips de pal·liatius hospitalaris i domiciliaris que pugin ajudar a garantir processos de bona mort, tractaments que ara, en la majoria dels casos, no estan tenint” les persones grans.Respecte als criteris de selecció a les UCI, demanen als mitjans que facilitin la informació correcta respecte a aquest tema tan sensible.