Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023
Edició 1779

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 09 de juny del 2023

Dos projectes de moto ‘connectada’, guanyadors del repte per trobar solucions que redueixin els accidents a Barcelona

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Dos projectes de moto ‘connectada’ són els guanyadors del repte llençat per l’Ajuntament de Barcelona a finals de gener per trobar solucions que redueixin els accidents de moto la ciutat, segons ha informat el consistori en un comunicat. Les dues propostes escollides tenen en comú que posen la tecnologia al servei del conductor per millorar la seva seguretat. Els projectes guanyadors són un sistema de monitorització de motos, de l’empresa catalana Mapit, i un d’assistència al conductor mitjançant intel·ligència artificial, de la companyia Rider Dome, de Singapur. Tots dos començaran les proves pilot a la ciutat de Barcelona aquest 2023 i es desenvoluparan durant un any.

El repte va ser llançat per l’Ajuntament de Barcelona, a través de la col·laboració del Comissionat de l’Agenda 2030 i de BIT Habitat i Fira de Barcelona, amb el saló Tomorrow.Mobility World Congress.

Publicitat

El projecte Mapit CARE, de l’empresa catalana Mapit, es basa en l’anàlisi de l’estil de conducció, condicions del vehicle i l’entorn, i gestió dels sinistres a través d’un sensor instal·lat a les motos. Les dades que el sensor transmet constantment serveixen per fer recomanacions als conductors a través d’una app que es podrà consultar previ a l’inici dels trajectes en moto. A més, informarà de forma anònima a l’Ajuntament tant dels hàbits dels motoristes com dels punts i hores més conflictius per poder prendre les mesures correctores necessàries. El projecte de Mapit, que rebrà 77.043 euros de finançament, compta amb l’avantatge de disposar ja de 17.000 motos sensoritzades a Barcelona cosa que facilita la implementació del projecte.

L’altre projecte escollit és de la companyia Rider Dome, amb seu a Singapur. En aquest cas es tracta d’un sistema avançat d’assistència al conductor de motocicletes que aprofita el potencial de la visió per ordinador i la intel·ligència artificial per alertar en temps real els conductors d’amenaces properes a través d’unes llums instal·lades als miralls dels retrovisors que emetran senyals d’alerta al propi conductor. Entre el perills dels que alerta el sistema hi ha el de col·lisió, el d’angle mort i el de distància de seguretat.

El sistema, a més, enviarà les dades en temps real al núvol per tal que puguin ser analitzades posteriorment, el conductor les podrà consultar i l’Ajuntament també, d’aquesta manera podrà ser coneixedor dels punts amb major concentració d’alertes per actuar-hi de forma preventiva. Rider Dome rebrà 96.000 euros per instal·lar el seu sistema en una flota de motocicletes i dur a terme les proves pilot a Barcelona.

La tinenta d’alcaldia i regidora de Mobilitat Laia Bonet ha afirmat que les fórmules guanyadores aposten per l’ús de dades i per l’assistència en la conducció i mostren “com diferents solucions sumen i poden ser efectives per una mateixa problemàtica”.  

Un cop finalitzada la prova pilot dels dos projectes, que durarà un any, s’avaluaran els resultats i es valoraran les possibilitats d’implementar-los.  

<strong>Fins a 46 propostes de 20 països</strong>

La convocatòria del repte per reduir la sinistralitat relacionada amb motocicletes va rebre fins a 46 propostes provinents de 20 països, un 63% d’elles d’àmbit internacional. La resta, 17 en total, provenen d’Espanya. Concretament: 12 de Catalunya; 3 de Madrid; 1 d’Andalusia i 1 d’Euskadi. Bonet ha destacat l’àmplia resposta i ha volgut posar en valor que “les solucions guanyadores han arribat tant a nivell internacional com des de la proximitat”. 

Les iniciatives presentades, que han demostrat un “alt nivell tècnic i de qualitat”, segons l’Ajuntament, podran tenir projecció internacional amb la seva participació en la propera edició de Tomorrow.Mobility, que se celebrarà el proper novembre conjuntament amb Smart City Expo World Congres a Fira de Barcelona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió