Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Dos projectes d’atenció integrada a Catalunya reben un prestigiós premi internacional de discapacitat

ACN Barcelona – Els Premis Zero Project han distingit dos projectes de l’entitat gironina Support. Es tracta d’uns guardons internacionals de gran prestigi que distingeixen bones pràctiques i polítiques innovadores […]

Agències 03/03/2023

ACN Barcelona – Els Premis Zero Project han distingit dos projectes de l’entitat gironina Support. Es tracta d’uns guardons internacionals de gran prestigi que distingeixen bones pràctiques i polítiques innovadores que centren el seu treball en l’aplicació de la Convenció internacional dels drets de les persones amb discapacitat de les Nacions Unides. Les experiències premiades són la xarxa d’habitatge de Support-Girona –que rep l’ajuda del Departament de Drets Socials, amb la concertació de places i mitjançant el servei de suport a la pròpia llar- i l’Espai Obert, un projecte comú de l’entitat i l‘Institut d’Assistència Sanitària, empresa pública sanitària de la Generalitat que gestiona la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines.

Girona és un dels territoris escollits per al desplegament de l’atenció integrada social i sanitària, ja que en projectes com els de Support ja treballen conjuntament professionals dels sistemes social i sanitari amb entitats del tercer sector.  L’Espai Obert és un recurs de dia que ofereix menjar, fer la bugada i l’higiene personal, i espais per relacionar-se o descansar a persones amb problemes de salut mental.

En dos anys se n’han beneficiat més de cent usuaris. Entre els resultats obtinguts aquest temps es destaca haver aconseguit el seguiment de la medicació, la disminució dels ingressos urgents a les unitats de psiquiatria, l’adquisició d’hàbits saludables i la socialització de la persona. La major part de les persones que han decidit utilitzar el servei han aconseguit passar d’una situació de sensellarisme o sensesostre a viure en un habitatge digne.

La xarxa d’habitatge neix de la necessitat d’oferir alternatives d’habitatge, a les persones acompanyades en situació de sensellarisme o sense un recurs residencial que doni resposta a les necessitats que la persona precisa, amb el suport adequat i per tal d’evitar-ne la institucionalització i fomentar-ne la inclusió en la comunitat i vida independent. Des que la xarxa d’habitatge es va posar en funcionament, han pogut accedir al seu propi habitatge i suport més de 100 persones.