Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Dorian: “‘Ritual’ és un disc que mira cap a la societat després de la batalla de la covid-19”

ACN Barcelona – Després de l’èxit internacional de ‘Justicia Universal’, que va ser l’àlbum Top 4 a les llistes de vendes a l’estat espanyol, Dorian publica ‘Ritual’ (Intromúsica & El […]

Agències 28/04/2022

ACN Barcelona – Després de l’èxit internacional de ‘Justicia Universal’, que va ser l’àlbum Top 4 a les llistes de vendes a l’estat espanyol, Dorian publica ‘Ritual’ (Intromúsica & El Temblor). El cantant del grup Marc Gili explica, en una entrevista amb l’ACN, que ‘Ritual’ és “un disc que mira cap a la societat després de la batalla de la covid-19″. Un àlbum, afegeix, que també parla de feminisme, de gentrificació, de les xarxes socials, del col·lectiu LGTBI i llença “una mirada crítica cap a la societat actual, però no és una mirada nihilista, ni trista, sinó constructiva”. El grup presenta l’àlbum aquest divendres al Festival Strenes de Girona.

Gili explica que la pandèmia ha influït en aquest disc. Quan va començar a escriure les lletres, apunta, se’n va adonar que “estava canviant la posició del telescopi”. Si abans apuntava cap al jo, ara ho feia cap al ‘nosaltres’ i la societat. “Les lletres parlaven molt del que passava a la societat actual, abans i després de la covid 19”.

A ’Ritual’, detalla, es parla de feminisme, de gentrificació, de les xarxes socials i del col·lectiu LGTBI. El cantant fa referència al tema que obre l’àlbum ‘Mundo perdido’: “És una cançó molt ‘orweliana’ i que avisa dels perills d’una societat en la qual la imatge i el vídeo substitueix el text”. Gili alerta del perill de generar “una societat acrítica, que es quedi amb el titular de les coses i no aprofundeixi en les temàtiques i sigui profundament manipulable”.

En aquest sentit, el també guitarrista del grup apunta que les lletres de ‘Ritual’ llencen una mirada crítica cap a la societat actual, però aquesta, afegeix, “no és una mirada nihilista, ni trista, sinó constructiva. La societat canvia cap a millor en molts aspectes però hi ha moltes forces que no volen que res canviï”.

<strong>So</strong>

Per la seva part, Belly Hernández, pianista del grup, creu que hi ha una evolució en el disc. “Som bastant inquiets. Tenim un so característic del que no podem renunciar amb certs sons i arranjaments i les lletres del Marc, però també es bastant elàstic i permet que hi hagi girs”. Assegura que en aquest disc hi ha una cosa sorprenent i són els sons i ritmes diferents: “Ens hem obert bastant i hi ha influències dels viatges que hem fet com llatinoamericana”.

Com explica el mateix grup, a ‘Ritual’, hi conviuen ritmes caribenys com els que sonen a ‘Lento’  amb passatges d’electrònica com els de ‘Rubik’. Al disc també hi ha lloc pel trap feminista de ‘Techos de cristal’ i pel ‘dream pop’ d’’Universal’. 

Alizzz, Lido Pimienta, Ana Mena, Pimp Flaco, Suu i Youthstar han col·laborat al nou disc de Dorian. “Les col·laboracions són dispars amb gent d’àmbits molts diferents”, destaca Hernández.

<strong>Gira</strong>

El grup presentarà aquest divendres ‘Ritual’ al Festival Strenes de Girona i passarà pel Wizink Center de Madrid i el Sant Jordi Club de Barcelona al novembre, després d’haver actuat per les principals capitals d’Amèrica Llatina i nombrosos festivals al llarg de la primavera i estiu. “Els escenaris són un punt fort que tenim i plantejar un directe és tota una aventura”, afirma Hernández.